Pas på med nofollow links

Nofollow kan skade

Jeg har netop lavet en video, som jeg blandt andet har postet på YouTube og Amino samt – naturligvis – på Google Plus. Jeg vælger at lave et ultrakort blogindlæg om den også her, for det er en ganske vigtig sag. Der har rundt omkring indsneget sig nogle misforståelser i forhold til brugen af nofollow på links, og misforståelserne er såmænd godt begrundede. Det har nemlig engang været en metode, der sandsynligvis kunne skulpturere det flow af PageRank, der er fra en URL. Men for mindst tre år siden blev dette ændret, og det har forbigået en del, at det er sådan nu.

Lad mig derfor rette de evt. misforståelser, der måtte være om nofollow med denne video:

 

Hvad med affiliate links?

Det er noget helt andet – det er bestemt en god ide at have nofollow på dem. Og følger du logikken, er det også et oplagt svar: Du har jo ikke nogen interesse i at tildele en anbefaling til den landingsside, du linker til i SEO mæssig forstand, vel? Og når du ikke har det, og det er en ekstern side, kan du roligt benytte nofollow. Men lad nu være med at gøre det på ét eneste internt link – og lad være at sætte nofollow på links til dine sociale profiler. Dem kan du da forhåbentlig stå inde for?

Rosenstand out!

 

Få et opkald fra Thomas Rosenstand - Så er du på vej til den ultimative SEO løsning!

36 kommentarer til “Pas på med nofollow links”

 1. Hatten af for dig Rosenstand! Jeg har aldrig oplevet nogen der er så fantastiske til at forklare så alle kan forstå det. Bare du havde været lærer i min skole dengang 🙂

 2. Hej Thomas jeg ville lige sige tusind tak for din über nice video og jeg kan specielt godt lide det der med ingen nf på links til sociale profiler 🙂

 3. Frederik Hansen

  Super video og rigtig god gennemgang af nofollow. Synes det er fedt, at du også kommer ind på HVORFOR at nofollow-tagget er lavet – det giver en meget bedre indsigt!

 4. Hej Thomas.
  Jeg er også flere gange faldet over den med nofollow, og de meget forskellige anbefalinger.

  Tak fordi du rydder lidt op på nettet, der findes så mange misforståelser :-/

  Det er rart med steder hvor der er mere vejledning end vildledning.

 5. Rigtig fin og interessant video om et oplagt emne, og som altid en god forklaring. 🙂
  Jeg tænkte så over, da jeg så starten af videoen, hvordan du har fået linket til din egen hjemmeside på?
  Jeg talte på et tidspunkt med en virksomhed som gerne ville linke til deres hjemmeside i deres video om virksomheden, men der kunne ikke vælges at linke til andet end nogle forud definerede felter, hvor egen virksomheds hjemmeside ikke var et af dem. 🙂

  1. Tak, Anders. Funktionen med linket er noget, som Google har tildelt os som test. Jeg vil da tro, at den udrulles til alle YouTube konti i “good standing”, der har en hjemmeside tilknyttet på et tidspunkt.

 6. Super video og dejligt at have noget at henvise til. Måske du kan opklare dette for mig også…

  Et eller andet siger mig, at Google netop vil have at affiliate links altid er no-follow, da det ellers vil fremstå som betalte links. Eller det mener jeg i hvert fald at begrundelsen var.

  Husker jeg galt?

  Mvh
  Mikael

  1. Tak skal du have. Jo – hvis dit affiliate link går direkte “ud af huset” og ikke via en intern hub (/go/ etc.), skal der altid nofollow på. Du vil som afsender ikke stemme på affiliate netværket og/eller give linkværdi til landingssiden. Og samtidig fjerner du den algoritmiske betragtning om, at det er betalte links.

   Bruger man for eksempel Simple URL plugin på WordPress sammen med Yoast SEO, kan man jo tilføje en noindex/nofollow på hver enkelt /go/ URL. Og det er ganske smart.

 7. Hej Thomas
  Tak for dit hurtige svar. Så forstår jeg bedre. Så må vi andre bare vente og se, om det bliver en mulighed for alle virksomheder på et tidspunkt snart. 🙂

 8. Det var lidt smart det med simple URL plugin og yoast SEO plugin.

  Det med linket ser jeg også frem til de ruller ud. Er nemlig begyndt på, at lave produkt videoer til min butik.

  God Jul alle sammen

 9. Jens Andersen

  Hej Thomas.

  Godt og lærerigt indlæg.
  Jeg har nu aldrig brugt nofollow tags til noget, men jeg kan godt se det smarte i at sætte det på links, hvor den side man linker til har tvivlsomt indhold.

  Det jeg tænker på er bare om det kan give dårligere placeringer på google, hvis folk bevidst sætter nofollow tags, på links til ens hjemmeside fra forskellige fora?

  Altså kan det bruges til at skade konkurrenterne? Det håber jeg da ikke er tilfældet, men jeg vil bare lige høre ad.

  Venlig hilsen Jens Andersen

 10. Hej Thomas (og I andre),

  Tusind tak for endnu en god video fra din “hånd” (linse).

  Det er sjovt med lige netop no follow misforståelsen (eller, kunne man sige, fornægtelsen). Til trods for at Matt Cutts har meldt dette klart ud, er det som om der til stadighed er rigtig mange, der ikke vil acceptere, at det, der før virkede ikke virker længere. Altså at man ikke kan “lede” page ranken imod sine mest kostbare sider på hjemmesiden.

  Jeg synes lidt det samme gjorde sig gældende gennem flere år med henblik på linkbytte – det er ikke længe siden, jeg i hvert fald på ugebasis, modtog den ene opfordring til linkbytte efter den anden.

  I øvrigt tak for den, for mig i hvert fald, lige så vigtige pointe angående affiliate links; den pointe var jeg selv et stykke tid om at opfatte “i sin tid”.

  Tak for endnu et godt indlæg; vi er mange der hver gang ser frem til alt der kommer fra dig såvel på skrift som på video.

  Nicolai Kostakis, partner i http://www.mpo-ltd.com

 11. Du er simpelthen behagelig at høre på! Og at det så også er interessant skader selvfølgelig ikke sagen 🙂

  Du er hermed bogmærket !

 12. Hej Thomas, det var da meget flot forklaret på din video. Det kan enhver forstå. Jeg har selv en blog med pagerank 3, hvor en kommentar giver et follow link med pagerank 3 power. Det er utroligt sjældent at nogen skriver en rigtig kommentar. Der er naturligvis meget spam men det blokerer jeg med greylisting. Så problemet er mere at lokke læsere hen til min side.

 13. Super video og rigtig let forståelige gennemgang af nofollow.

  Men jeg har to spørgsmål.

  Er nofollow links er helt ubrugelige?

  Du siger Google ikke følger nofollow links.
  Man får ikke Page Rank fra nofollow links.

  Men hvad kan man så bruge nofollow links til?

  1. Tak skal du have. Nej, de er da ikke ubrugelige? Til kommentarer, affiliate links og links til noget, du ikke ønsker at give værdi til, er nofollow den bedste løsning.

 14. Jeg synes at vi så vidt som muligt skal give follow links. I nettet klarer man sig bedre i gruppen end som enekæmper. Og solen skinner for os alle

  1. Det er også en smuk tanke, Christina. Så hvis du får kommentarer på din blog, der linker til for eksempel steder med malware eller piratkopier, vil du ikke beskytte dit eget site mod at linke til den slags ved at have nofollow på dine kommentarer altså? Det virker som en yderst risikabel strategi.

 15. Hej Thomas, det har du ret i. Derfor bruger jeg også tid på at læse hvad der bliver skrevet. 98% af Spam er på engelsk og starter i regel med: “Good post”, eller “nice information” uden at gå ind på temaet.

 16. Endnu en god artikel fra concept-i.dk 😉

  Ved dette visit blev du bogmærket. Bliv ved med at køre den gode stil og holde os up-to-date med SEO.:-)

 17. Hej Thomas

  Har lige set din video og jeg må rose dig for dig pædagogiske måde at få forklaret nofollw tagget på. Jeg er da i hvert fald blevet lidt klogere.
  Er e-universe lige så klar i mælet?

  1. Tak skal du have, navnebroder! Ja – og på e-universe.dk deler vi alt det, der ikke egner sig til fuld offentliggørelse, for der læser Google ikke med, og hvert nyt medlem bliver screenet først. Og så er der jo et forum der, der er 100% fri for trolls og tumper 🙂

  1. Hej Jan
   Jeg er ikke helt med? I dit eksempel er der da tale om, at hjemmesiden har et andet indhold i sin “non-www” version end i sin “www” version? Ellers er det jo samme hjemmeside, og der er ikke tale om halvdelen som sådan.

 18. Emil Verdoes

  Hej Thomas,

  Fin video men videoen fik mig dog til at komme på et par nye spørgsmål.
  Lad os antage at jeg har et website med 4 interne links og to eksterne links fra forsiden.

  Hvis du to af de interne links f.eks. er “Om virksomheden” og “Kontakt” side. Kunne det så ikke være en idé at slå disse sammen til en side, så der flyder mere pagerank til de to andre interne sider jeg ønsker at ranke på. For jeg ønsker selvfølgelig ikke at ranke på min kontakt og om side.

  Det samme spørgsmål tænke jeg på omkring udgående links. Vil det ikke kunne betale sig at tænke i at skære ned på antallet af udgående links så der flyder mere page rank til mine andre interne sider.

  Håber du har tid til at svare på mine spørgsmål, jeg ser frem til at høre fra dig

  1. Jo – der kan godt være en lille smule at hente i at lægge to så “ens” sider sammen.
   Som udgangspunkt skelnes der mellem interne og eksterne links, og dit PR flow måles separat. Udgående links er faktisk ganske vigtige – når de altså går til relevante destinationer. Det er et signal om, at dit site er en ressource og ikke et “sort hul”, der ikke linker ud.

 19. Emil Verdoes

  Hej igen Thomas,

  Tusind tak for dit svar, nu forstår jeg det meget bedre.
  Nu du siger det, kan jeg egentlig godt huske, at jeg læste en artikel om, at man skal huske at linke ud for ikke at skabe de sortehuller, som google bot ikke er særlig vild med.

  Men tak for at bekræfte at det kan være en idé at slå ubetydelige sider sammen for at få mere PR flow til de andre mere værdifulde sider.

  God weekend!

  De bedste hilsner
  Emil

 20. Emil Børsting Sørensen

  Hej Thomas

  På en af mine hjemmesider linker jeg til en del af mine direkte konkurrenter på min forside. Disse link er hverken affiliate links eller brugergenerede links, men jeg satte dem ind i sin tid, fordi det er meget autoritære links, som skaber stor værdi for brugeren inden for netop den niché mine hjemmeside arbejdede inden for.

  Bør jeg lave dem om til no-follow links? Selvom det vil gå imod det, du siger i vidoen.

 21. Hej Thomas jeg har disallow på min undermappe med affiliate links i robots.txt.
  User-agent: *
  Disallow: /klik/

  Er det stadigvæk en god idé at sætte rel=”nofollow” – tags på mine alle mine affiliate links?

  /Mads

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

36 98 71 40 (dansk takst)

Vi har åbent mandag til fredag fra 14:00 til 23:00 dansk tid på telefonen.

Du kan skrive en e-mail, når det passer dig - vi svarer lynhurtigt!

Overvej vores nyhedsbrev - vi sender SEO tips hver anden mandag!

SEO-LEX 24

Vil du lære SEO - så køb min bog, fyldt med alle mine erfaringer fra snart 25 år i branchen. Så god, at den aldrig har været gratis - og så god, at den stadig er den bedste efter hver årlig opdatering.

 • 521 sider SEO e-bog  – 120 minutters videoer
 • Kendt som "Biblen om SEO"
 • Nyeste udgave: 12. december 2023

Concept Interest er i dag en del af TCON Services, LLC med hjemsted i Florida, USA

Scroll to Top