Indlægget her stammer fra den altid flittige og meget video-vidende Morten Kristensen:
Det er vist ingen hemmelighed, at video er og bliver en del af fremtidens markedsføring, men også en måde, hvorpå du kan øge konverteringerne på en side eller shop, eller en metode til effektivt at “uddanne” dine kunder.
Derfor vil jeg i dette indlæg ikke gå særlig meget i dybten omkring, hvorfor du skal benytte videoer, eller hvordan og hvorledes de skal sættes sammen. Det kan du læse mange andre steder online.
Hvis vi kort skal gennemgå den optimale video, så gælder følgende:
- Max 2-3 minutter lang, skal den være længere, skal du virkelig have nogle guldkorn til kunden
- Den skal være kort og præcis. Dvs undlad alt muligt snik snak og udenom snak
- Jo mere professionel den ser ud, des større chance er der for, at flere ser den.
- Laver du videoerne selv, er det vigtigt, at du performer foran et kamera.
- Det er vigtigt, at personen i videoen ser præsentabel ud, og at personen virker troværdig
- Tal roligt, højt og tydeligt, og anvend ord, sætninger og gloser som alle forstår
Overholder du ovenstående, vil du i langt de fleste tilfælde kunne skabe en video, som kan få succes på de sociale medier, på din hjemmeside eller bare på en af videotjenesterne.
Hvor skal videoen udgives?
Her begynder et af de svære valg, selvom det ikke nødvendigvis er enten eller. Men du skal virkelig overveje en hel del ting, når du skal vælge platformen, hvor din video skal udgives. For der findes ingen 100% perfekte platforme, der er både fordele og ulemper ved dem alle sammen. Og dem vil vi gennemgå herunder.
Før du laver og udgiver din video, skal du overveje følgende, som er meget vigtigt!
- Skal det være en seriøs og faktuel video, eller skal det være en sjov video/reklame?
- Er det vigtigt, at videoen bliver let at dele?
- Eller går du mere op i SEO og links til din side?
- Er et super skarpt billede er vigtigt, eller er gode placeringer i Google vigtigt?
Spørgsmålene kan virke lidt unuancerede, men de er meget relevante og super vigtige, og de spiller en afgørende rolle, når du skal vælge hvilken platform, du ønsker at udgive videoen på!
Youtube
Det er vist ingen hemmelighed, at Youtube er en populær videotjeneste, og pt er Youtube også verdens anden største søgemaskine, kun overgået af Google selv (Youtube er ejet af Google, hvis du ikke har fået det med).
Youtubes størrelse giver selvfølgelig en masse muligheder, men Google har også lukket for nogle muligheder med Youtube.
Fordele:
- Det er nemt at lægge videoer op på din kanal
- Det er nemt at indlejre videoer på en side
- Andre kan anvende videoen, f.eks bloggere, samarbejdspartnere mm
- Mulighed for mange views via søgninger på Youtube
- Troværdigt medie, så mange deler Youtube videoer
- De fleste kender Youtube, hvilket giver mindre problemer med afspilninger mm
- Er let at linke til, især fra de fleste sociale platforme
- Er lettere at få til at ranke i SERP i Google
- Folk kan subscribe til din kanal
- Kan kobles op med G+ profiler mm
- Det er gratis at anvende Youtube
Ulemper:
- Videoen ligger på Youtube, dvs ingen linkværdi til din side
- Nogle vil sige, at kvaliteten ikke er optimal, eller den kan ihvertfald blive bedre
- Du har ikke kontrol over dine videoer, din kanal kan lukkes
- Du går glip af indgående links til din side, da links går til Youtube
- Youtube er en upersonlig afspiller, da der altid er youtube logo mm
- Kan kobles op med G+ profiler mm
- Ingen support
Vimeo
Nogen kender Vimeo, andre gør ikke. Vimeo er en mere professionel løsning, men problemet ved Vimeo er, at siden ikke har det samme liv, som der er på f.eks Youtube. Desuden er mange af brugerne på Vimeo meget nørdet indenfor nogle få områder. Dvs man skal virkelig skille sig ud, hvis du vil skabe trafik fra Vimeo af.
Fordele:
- Skarpt og tydeligt billed
- En flot og professionel afspiller, hvor du har indflydelse på visningen
- Du har selv kontrol over videoer mm
- Du kan indbygge videoen i din side, så siden kan trække links
- Den kan ligeledes afspilles på din Vimeo kanal
- Velegnet til pay-per-view tjenester
- God og hurtig support
Ulemper:
- Det koster penge at anvende Vimeo, hvis du har over xxxx mb film
- Det kræver meget meget meget mere arbejde at få Vimeo videoer til at ranke i Google vs Youtube videoer
- Der kommer ikke naturligt en masse besøgende fra Vimeo
- Ikke alle sociale platforme giver en god visning af Vimeo videoer
- Bloggere, samarbejdspartnere mm har svære ved at indlejre videoerne
- Mange kender ikke Vimeo, hvorfor tilliden til tjenesten i nogle henseender ikke er høj
Facebook er den nye joker, fordi det er relativt nyt, at man kan uploade videoer på FB. Men FB videoer bliver mere og mere populære, fordi de er lette at se, lette at dele på Facebook, og fordi de automatisk dukker op i folks nyhedsstrøm. Der er ingen tvivl om, at Facebook ikke kan eller skal undervurderes, selvom FB i sin nuværende stadie, mere skal ses, som en ekstra markedsførings kanal, frem for et alternativ til Youtube eller Vimeo.
Egen hosting eller andre services
Det er svært at give fordele og ulemper på andre unavngivne hostingservices, men mange af dem der er på markedet, ligner i høj grad Vimeo, og derfor kan du med fordel som udgangspunkt gå ud fra Vimeo oversigten.
Youtube eller Vimeo eller et andet site?
Nu kommer det svære valg, for hvad skal du vælge? Her er det vigtigt at forstå, at det ikke behøver at være et enten eller valg, men at flere af disse services sagtens kan kombineres med fordel! Men det er vigtigt, at du har besluttet, hvordan og hvorledes dine videoer skal anvendes, og hvordan denne markedsføring skal foregå. For det er meget afgørende, at du vælger den rette platform, hvis du gerne vil have succes.
F.eks er det ikke tilfældigt, at langt de fleste af de videoer, som går viralt, bliver lanceret via Youtube, og derefter via Facebook. Det skyldes i høj grad, at folk ikke skal tage stilling til siden, som de linker til, men blot skal forholde sig til videoen. For langt de fleste er Youtube Youtube, og de tænker ikke over, at der sidder et firma, som udgiver denne video. Der er igennem tiden set mangle eksempler på, at folk glædeligt deler en video for et firma, som de på ingen måde ville kunne stå indenfor. Dvs videoen har folk synes om, men firmaets værdier, dem synes folk ikke om. Men da videoen er udgivet på Youtube, så kræver det ikke, at folk skal tage stilling til firmaet, og dermed deler de overraskende nok videoen.
Fordelen ved Youtube vs Vimeo er også, at Youtube automatisk giver en masse besøgende, nogle mere relevante end andre, når du har udgivet en video. Det er især godt for mindre firmaer, som dermed kan få en masse views, uden at det kræver de store investeringer i marketing. Dog bliver de fleste videoer mere succesfulde, hvis du bruger nogle penge på markedsføring af disse. Lidt ligesom med en webshop eller et website.
Den største ulempe ved Youtube er, at links til en video, ofte vil gå til Youtube, fordi folk i højere grad har tendens til at linke til Youtube fremfor f.eks en webshop. Dermed går du glip af en masse links, hvilket ikke er så godt. Det vil Vimeo og andre tjenester kunne løse, men så sker det ligeledes også på bekostning af fordelene ved Youtube.
Så før du vælger din primære platform, er det altså super vigtigt, at du nøje overveje, hvordan og hvorledes du gør dette, så du får det rette setup fra starten. Men husk altid på, at ingen af løsningerne er fuldkomne, og der findes derfor ikke et rigtigt eller et forkert valg, der findes kun et valg, som pt er mere fordelagtigt end det andre, når det hele måles op imod nogle parametre.
Hvordan kan videoer anvendes?
Du kan anvende videoer på rigtig mange måder, og du kan lave videoer om mange forskellige ting indenfor din branche eller område. Det er faktisk bare fantasien, som sætter begrænsningerne. Det er bare super vigtigt, at du er troværdig, når du laver videoer, og at videoerne anvendes i en troværdig henseende.
Er du smart, laver du dine videoer således, at de kan anvendes på flere sider eller i flere forskellige sammenhænge, da du dermed får maksimalt ud af din investering, og du dermed slipper for at lave 2 videoer om samme emne eller med samme vinkel.
Lad mig bruge mit eget firma som eksempel. Vi sælger den populære argan olie, og derfor har jeg ikke overraskende fået lavet en video om arganolien. Eller dvs mange videoer, men lad os tage udgangspunkt i den video, som omhandler arganolien generelt. På webshoppen er der en guide om argan olie, som kan ses her. Der er tale om en lang artikel, og hele artiklens indhold er opsumeret i en video på 3 minutter. Videoen er til dem, som hurtigt vil blive klogere, mens artiklen er til dem, som gerne vil læse mere. Og ved at kombinere de to ting, får du faktisk den optimale løsning. Men det stopper ikke her.
Vi har også to andre sider om olien, arganolie FAQ og arganolie GURU, som begge er informationsider, hvor den besøgende kan læse mere om arganolie generelt. På begge sider er om argan olie videoen anvendt, fordi den opsumerer indholdet på siderne, og dermed henvender sig til de mange besøgende, som ikke orker at læse en masse. Der er tale om samme video, men den kan anvendes på mange andre sider, end lige webshoppen.
Video lavet på basis af artiklens indhold
Et andet eksempel på, hvordan video kan anvendes, kan du typisk se på nyhedssider, f.eks DR. Her er laves videoen først, hvorefter der skrives en artikel efterfølgende. Lad os tage udgangspunkt i denne artikel. Her har journalisten lavet et interview. Nyhedssider ved godt, at de har lettest ved at fastholde læseren, hvis der er en video. For folk har den tendens, at når de først har startet en video, så ser de den ofte færdig, hvis den altså er indenfor de foreslåede tider, som der står øverst her i artiklen.
Medierne, herunder DR, ved godt, at de kan formidle mange flere nyheder, hvis der enten er videoer eller lydfiler, fordi mange læsere er dovne, når de besøger nyhedssider. Derfor er mange nyhedssites også optimeret mod dette, hvilket du sikkert vil bemærke, når du fremover besøger disse. Intet er overladt til tilfældighederne, selvom det måske kan virke sådan.
Skal vi tage et tredje eksempel, så er den danske hjemmeside Morfars.dk et godt eksempel. Hvor vi hos Cosmos Co f.eks laver meget alvorlige videoer, så har Morfars en mere legende og sjov tilgang til det at lave videoer, hvilket produkterne hos Morfars.dk også tillader. Ud over nogle sjove videoer, hvor produkterne gennemgås og testes, så laver du også andre reportager, hvor tilgangen er en helt anden end produkterne. Lad os se på denne. Her kommer man lidt bag kulisserne på et arrangement, som de har arrangeret. Stemningen og videoen er meget afslappet, hvilket især tiltaler yngre fyre eller mænd generelt, som også er firmaets målgruppe.
Morfars har en anderledes og sjov tilgang til tingene, dog er det lidt ærgerligt, at de ikke i højere grad kombinerer webshop og deres videoer, da det helt sikkert ville kunne mærkes på salget!
Ud over de 3 eksempler, som er listet her, kan der skrives lange blogindlæg og bøger omkring, hvad og hvordan du kan lave videoer, og hvordan disse kan anvendes i markedsføringen. Det er en hel videnskab! Og det er en videnskab, som du bør komme i gang med, hvis du ikke allerede er igang. For video er fremtiden, det er der ingen tvivl om!
Artiklen er skrevet af Morten Kristensen, som blandt andet driver Cosmos Co, Customfit.eu og Not Allowed. Artiklen tager udgangspunkt i egne erfaringer med videoer i forbindelse med plejeprodukterne fra Cosmos Co.
Hej Morten.
Det er et utroligt spændende emne, som du her kommer rigtigt godt omkring.
Hele idéen med, at man anvender en ekstern motor til, at fremvise sine videoer er jo med tanke på, at de kan give ens videoer en bedre loadtid. Så alt andet lige er dine 3 forslag, YouTube, Vimeo og Facebook – alle gode valg… Hvis udgangspunket ellers ville være, at man forsøger sig med sit eget “YouTube script” på eget webhotel til en 10’er om måneden. Jeg hælder mest til, at lægge videoerne på én af de 3 kanaler.
Jeg har læst dine pros and cons et par gange, og jeg tænker; hvorfor ikke blot sprede sig ud på alle 3 medier? (tekst til video skal selvfølgelig være unik)
Er det frygten for, at videosiderne på sigt vil lave en form for DC kontrol – eller er det med tanke på, at det kan være svært at styre 3 medier på én gang?
Tak for et godt indlæg. Christoffer Steenbeck
@Christoffer Steensbeck
Du kan sagtens smide dem på alle platforme, som du foreslår, men du kan jo kun anvende en af platformene på din side. Dvs du skal vælge, om du vil indlejre Youtube, Vimeo eller en af de andre udbydere på din side…
Jeg vil heller ik anbefale, at man selv begynder at lege host, med mindre man er meget inde i det, da det kræver for meget, og det hurtigt bliver ustabilt, og dermed direkte ødelæggende/irritations moment ved en webshop eller hjemmeside…
Super guide, fuld af værdifuld viden og meget inspirerende – mange tak for den.
Helene
@Helene
Mange tak for de rosende ord, og det var skam så lidt 🙂
Fantastisk gennemgang af videoerne som medie. Og jeg synes, at du kommer ind på nogle rigtig gode spørgsmål, når man skal afklare, hvor det vil være bedst at placere videoen. Jeg tror, at der er rigtig mange, som ikke kommer gennem denne tankeproces, før de udgiver skidtet.
@Bo
Mange tak 🙂
Jeg har prøvet at liste de senarier, som flere har spurgt mig om. For rigtig mange tror bare, at det er at smide en video på Youtube, og det virker sikkert også for de fleste. Men det er langt fra alle, som bør have den til gang. Video er lidt ala Seo. Man skal tænke sig om og planlægge lidt ud i fremtiden, før man kaster en masse penge og tid efter noget. For vælger man det forkerte udgangspunkt, så skal man bare til at lave det hele om, og en masse tid, visninger og evt links kan være gået tabt…
Er der godt nok så få der kender Vimeo? Det synes jeg er underligt. Jeg vil generelt give dig ret i, at kvaliteten af det der er på Vimeo er højere, men det hænger måske også sammen med, at dem der generelt smider videoer op der, er semi professionelle og indie-filmmakers.
Til gengæld, så er deres søgefunktion mildest talt elendig 😉
@Jan
Det kommer meget an på, hvilket segment du går efter. Er det B2B, så kender flere Vimeo, især hvis det har med online er gøre, men er det B2C, så er kendskabet til Vimeo yderst begrænset. Du kan evt spørge nogle private venner, om de kan nævne nogle video services online ud over Youtube. De fleste vil nævne Live leak og derefter gå i stå…
Vi er enig i, at Vimeo er for “nørderne” eller dem, som går op i video, og hvor detaljerne er vigtigte…
Kan man søge derinde? Hahaha den søgefunktion sucks big time!
Tak for et spændende indlæg! Jeg har dog et spørgsmål, kan man ikke bare uploade ens videoer til ens wordpress, hvis det er en video som forklare kort om en artiklen på ens side, og ikke noget emne folk alligvel søge på youtube efter? Bliver den ikke fundet af google alligevel og kan indarbejdes i søgning der på?
@Jesper
Jo det kan du sagtens gøre, men så finder ingen din video, med mindre de først finder din side. Dvs du går glip af en ekstern kanal til trafik og besøgende.
Desuden kan andre ikke benytte din video, f.eks bloggere, nyhedsmedier mm.
Så du begrænser dig meget på den måde, tilgengæld ender alle links til din video på din side, så du får et boost den vej…
PS der er ingen emner, som ikke kan give trafik fra Youtube, Vimeo eller andre tjenester, der er dog emner, som giver mindre trafik end andre…
Folk søger på alt på Youtube idag, ligesom de gør på Google og andre søgemaskiner…
Spændende emne. Nu har jeg arbejdet en del med video igennem årene, og jeg har næsten altid anbefalet folk at anvende YouTube. For mig at se er der tre gode grunde til det:
1. YouTube er verdens andenstøreste søgemaskine, og dermed vil dine videoer ved at ligge på YouTube også blivet fundet andre steder end blot på dit eget site hvor de er embed’et.
2. YouTube er tæt forbundet til Google, og derfor er der god SEO-mæssig værdi i at benytte Googles eget videomedie frem for fx Vimeo eller Facebook.
3. YouTubes videokvalitet er med tiden blevet rigtig god, så kvalitetsfordelene ved Vimeo er ikke så markante længere.
@Tobias
Jeg synes, at det er farligt at rådgive andre, hvis man kun fremhæver 3 basic ting ved Youtube. Det er i min optik mere vigtigt, at fokusere på kundens behov og ønsker. Og der er man nødtil at lave en individuel vurdering fra case til case, hvor fordele vejes op mod ulemper.
Jeg forstår iøvrigt ikke lige dit punkt 1. Hvor ellers er der garanti for, at man får vist sine videoer ud over på Youtube og ens eget site?
I forhold til punkt 2, så er det meget lettere f.eks at skaffe views via FB, som det er nu, fremfor Youtube. Og billigere. Dog kan FB videoer ikke embeddes/indlejres på ens eget site, og der vil SEO værdien også være nul, ligesom det er ved Youtube.
Tak for en interessant gennemgang.
Jeg overvejer selv at kaste mig ud i produktion af videoer og vælger nok YouTube. Men spændende lige at få kastet en anden mulighed ind også 🙂
@Thomas
Jeg kan kun anbefale, at man kommer igang på den ene eller den anden måde. Der kommer snart et indlæg, hvori jeg smider en masse råd angående, hvordan man kommer let i gang med videoer, uden at man bliver fattig 🙂
Super informativ artikel, den skal lige nærlæses et par gange, tak for en god artikel.
Jeg mangler måske et par “oplæg” til gode programmer til at lave videoer med ?
@Kim Bordig
Super fedt at du kunne bruge artiklen 🙂
Jeg har desværre ingen erfaring med selve produktionen af videoer, da jeg selv har “udliciteret” den del, så jeg er ikke den rette til at komme med tips og tricks til den del desværre 🙂
Hej Morten,
Tak for din gennemgang. Jeg er ved at bygge en ny hjemmeside op og vil gerne bruge youtube til vores videoer. Men jeg har det problem, at når man har afspillet videoen, slutter den ikke bare – der kommer automatisk et felt op med fire andre videoer, som youtube tilsyneladende selv foreslår. Kan man slippe af med det?
@Anne Dorthe
Jeg er stødt på samme problem, som du nævner, og det lader til at Youtube/Google har fjernet muligheden for, at man undgår disse relaterede videoer. For de dukker nemlig også op på min egen side, dog med 6 stk, når filmen er slut 🙁
http://shop.cosmos-co.eu/da/om-barbary-fig-kaktus-olie-i-26
Jeg har pt ikke fundet løsningen på dette desværre…
Tak for en lærerig og oplysende artikel.
Den har stor værdi. Netop nu står jeg i de svære valg som indehaver af nystartet virksomhed.
Hej Morten
Tak for et spændende indlæg.
Jeg vil lige høre, om der ikke findes en måde, hvorpå man kan skjule sine videoer fra andre? jeg er nemlig igang med at lave en masse salgsvideoer og ved ikke helt, hvordan jeg oploader dem, så de kun sendes til de kunder som har købt dem 🙂
hilsen miriam
Hejsa,
Det er et spændende område – men som producent af videoer for kunder, så tænker vi der er flere forhold at tage med in mente.
Nemlig rettigheder – for det er altid skønt og godt at uploade og distribuere for at få opmærksomhed, men hvordan er reglerne for kanaler som eks. YouTube, Vimeo og Facebook?
Når man uploader sit materiale, har man altid de essentielle rettigheder – men giver man ikke samtidig disse kanaler rettigheder til at kunne anvende det du uploader til deres egen markedsføring eller lignende? Selv om eks. Vimeo har deres Pro og Business linier, så siger deres rettigheder stadig at de får ret til at anvende materialet til hvad de end mener der er godt for dem selv – ligesom de andre kanaler gør, og dermed mister man jo lidt af sin kontrol?
Mange videoer er det kun godt at få distribueret, men der kan også være adskillige situationer med content fra eks. virksomheder hvor man ikke ønsker at andre har disse rettigheder?
Er det helt misforstået eller hvordan?
Hilsen Martin
Næ – hvis man står i en situation, hvor man ikke vil have, at andre deler videoen, kan man jo enten slå det fra i YouTube eller Vimeo. Eller hoste selv.
Hvis man virkelig skal have staniolhatten på: Hav egen webserver i kælderen og hav videoerne der 🙂
Det var ikke så meget et spørgsmål om deling, det er i sig selv fint nok – men rettigheder til materialet. Deling med link er fint nok, det giver jo opmærksomheden
Men hvis man uploader til de respektive kanaler så giver man dem vel altid ret til at anvende det uploadede på hvilken som helst måde de finder anvendeligt – eks. i deres egen markedsføring – også efter man vælger at fjerne sit materiale?
Ja, det kan godt være. Det er ikke noget, der bekymrer mig overhovedet, så jeg har ikke nærllæst betingelserne for det hos hverken Vimeo eller YouTube. Hvad siger de helt præcist om deres ret til at benytte materialet?