Skaber dine DNS indstillinger Duplicate Content?

Duplicate content opstår når det samme indhold er tilgængeligt på flere URL’er. Der findes mange årsager til at der kan opstå duplicate content på et website, og alle sammen kan forringe din synlighed i søgemaskinerne. Nogle af de mest almindelige årsager er:

 • Non-www og www
 • Store og små bogstaver
 • Med og uden trailing slash
 • Google Analytics tracking parametre i URL
 • Tilfældig rækkefølge på parametre i URL
 • Pagination
 • Filtering og sortering
 • Printervenlige sider

Listen er lang og i dag vil jeg tilføje endnu en mulig årsag til listen, nemlig dine DNS indstillinger.

DNS – Domain Name System

Først skal vi lige have styr på hvad DNS er. DNS er et kæmpe katalog, fordelt på en masse serveren verden over, som indeholder domænenavne og IP adresser, og bruges til at holde styr på hvilken IP et givent domæne skal peges hen på. Det foregår sådan her:

 1. Du skriver et domænenavn i din browser.
 2. Browseren spørger DNS netværket, hvilken IP det pågældende domænenavn ligger på.
 3. Browseren sender en forespørgsel på domænenavnet til den oplyste IP.
 4. Webserveren som har den IP, undersøger om den har noget indhold som passer til domænenavnet og sender det tilbage til browseren.

Hvad er problemet?

Problemerne med duplicate content kan opstå i den måde din DNS er opsat på, samt den måde din webserver håndterer forespørgsler på. Jeg opdagede selv problemet, da jeg slettede et subdomæne på min personlige blog. Efter det var slettet, så jeg at subdomænet stadig virkede, nu viste det bare indholdet fra hovedsitet, altså min blog, så jeg nu havde duplicate content. Subdomænet var tilmed indekseret af Google, så næste gang Google crawlede subdomænet ville jeg komme i problemer.

Hvad var der sket?

Jeg undersøgte hvorfor subdomænet stadig virkede efter jeg havde slettet det. Mappen til subdomænet og alle filerne var slettet, så det var ikke derfor. Jeg skrev derfor til mit webhotels kundeservice, og fik at vide at subdomænet stadig virkede fordi der var oprettet en wildcard DNS record (også kaldet catch-all), som fangede ALLE forespørgsler til domænet – også for subdomæner der aldrig har eksisteret.

Det var i øvrigt standard opsætningen på webhotellet, og ikke noget jeg selv havde opsat.

Wildcard DNS record?

En Wildcard DNS record fungerer ved at der bliver lavet en DNS record som siger at alt der rammer *.jacobworsoe.dk (www.jacobworsoe.dk, sub.jacobworsoe.dk, nogetandet.jacobworsoe.dk) bliver sendt til webserveren.

Hvis man fx skriver http://nogetandet.jacobworsoe.dk/ i browseren, så bliver den forespørgsel sendt til webserveren, som så undersøger om der er oprettet et subdomæne der hedder ”nogetandet” og returnerer det til browseren.

Hvis der ikke findes et subdomæne, så bestemmer webserveren hvad der skal ske. Der kan returneres en fejlside, fx en 404 eller lignende, men på mit webhotel viser den blot indholdet fra hovedsitet. Og det er her problemet ligger. Jeg ved ikke om der er en god grund til at det er opsat på den måde, men det har i hvert fald nogle alvorlige SEO-mæssige konsekvenser. Så kære webhoteller: Hvis der ikke er en god grund til at det er opsat sådan, så lad venligst være med at returnere indholdet fra hovedsitet, når man tilgår et subdomæne der ikke eksisterer.

Er du ramt?

Jeg skyndte mig selvfølgelig at fjerne den wildcard DNS record, så adresser som http://nogetandet.jacobworsoe.dk/ ikke længere virkede. Bemærk at den URL ikke giver en 404. Den adresse findes nemlig ikke længere ude i DNS netværket og derfor siger den blot at domænet ikke findes.

Men for din skyld har jeg ikke fjernet den wildcard DNS record på mit linkkatalog, så her kan du teste hvordan det virker når det er opsat forkert.

Løsningen

Som vist på billedet herunder er løsningen at fjerne den wildcard DNS record der er oprettet og i stedet oprette manuelle DNS records for lige præcis de subdomæner du har brug for. Alle sammen skal pege på den samme IP, og så skal serveren være opsat, så den sender trafikken ned i de rigtige mapper, afhængigt af hvilket domæne der bliver indtastet i browseren.

Men forhør dig lige med dit webhotel, og find ud af hvordan det skal opsættes hos dem, så du er sikker på at dine subdomæner også virker fremover.

DNS-records

Alternativt kan du vælge at beholde din wildcard DNS record, og i stedet få serveren til at returnere en 404 eller lignende, hvis det kaldte subdomæne ikke findes. I mit tilfælde havde jeg dog ikke adgang til de indstillinger, så jeg valgte i stedet at ændre DNS indstillingerne.

 

[su_service title=”Jacob Worsøe” icon=”icon: user” icon_color=”#b43e3e”]Artiklen er skrevet af Jacob Worsøe, som du i øvrigt kan finde på G+ her: https://www.google.com/+jacobworsoe[/su_service]