En lille hurtig her fra SEO værkstedet en søndag aften – eller rettere: To hurtige. Dels et lille fif til at kigge Googlebot over skulderen (delvist) – og dels et lille fif til at tjekke din hjemmesides links med. Sidstnævnte skal have en advarsel med på vejen – den kan give dig nogle ret skræmmende oplevelser!

Hvorfor er det interessant at kunne se, hvad en søgerobot kan se på din hjemmeside? Det er det selvfølgelig, fordi det er det, der danner grundlag for søgemaskinens ranking af din side sammen med en lang række andre faktorer. Og du kan lige så godt indse, at der meget ofte er en verden til forskel på det, du kan se i din browser og det, som søgerobotten kan læse. Der kommer et par eksempler senere.

Værktøjer til at se som Google

Der er masser af online og gratis værktøjer til at tjekke, hvordan en søgerobot ser din hjemmeside. De er ikke ufejlbarlige, og de kan f.eks. ikke benyttes til at kigge med, hvis der er benyttet IP cloaking (Cloaking hvor hjemmesiden tjekker, om det er et af Googles IP numre, der er på besøg eller ej). Men i langt de fleste tilfælde kan du se det, som Googlebot ser, når den lille fyr læser din hjemmeside. Jeg vil ikke anbefale det ene værktøj fremfor det andet – men bare nøjes med at fortælle om ét af de gratis og online baserede af slagsen. Det hedder SEO-Browser, og adressen er http://www.seo-browser.com/. Vælg hellere “Advanced med det samme.

Nu kan du indsætte den URL (hjemmesideadresse), du gerne vil tjekke. Resultatet er – i hovedparten af tilfældene – det, som Google, Yahoo, Live m.fl. ser, når de besøger din hjemmeside. Du får samtidig lidt forskellige og ganske nyttige oplysninger som f.eks.: Antal ord på siden, antal billeder med og uden Alt tags (du har selvfølgelig ikke billeder uden, vel?).

For at vise dig vigtigheden af sådan et værktøj, vil jeg give dig et eksempel, der viser, at der kan være meget langt fra det, du ser i din browser og det, som en søgemaskine kan se. Eksemplet er ikke for at hænge nogen til tørre, for de ved det allerede selv. Prøv at følge dette link og se, hvad Google kan se: Intet udover en 302 redirect. Den prøver vi at følge, og så får vi dette resultat. Men besøger du samme hjemmeside med din normale browser, ser den således ud.

Brug SEO-Browser.com til et overordnet tjek af, om søgemaskinerne kan se din tekst og dine links, om du har “alt tags” på dine billeder osv.

Styr på interne og eksterne links på din hjemmeside?

Jeg bruger ofte et lille og helt genialt program, der hedder Xenu. Det afslører evt. brudte links – og det giver et hav af brugbar information om evt. redirects, loadtider og meget mere. Jeg vil ikke sige, at det er et værktøj for den absolutte begynder, som SEO-Browser.com er det. Men er du forbi begynderstadiet, er det forrygende! Og ikke virkende links er ikke godt for hverken brugere eller søgemaskiner…

Du kan downloade Xenu her.