Skriv til søgemaskinerne og husk, de er dumme

Når du skriver tekster til hjemmesider, skriver du naturligvis i et fejlfrit dansk (eller andet sprog). Det er kun mindre professionelle virksomheder, der ønsker, at dårlig stavning og grammatik er en del af den profil, der tegnes online. Et godt sprog uden stavefejl signalerer troværdighed og professionalisme – og viser, at du tager dine læsere så alvorligt, at du læser korrektur. Det er banal viden. Men perfekt retskrivning kan faktisk være en hæmsko for dine placeringer i søgemaskinerne i nogle tilfælde.

Sammensatte ord og SEO

På dansk er det fuldstændigt grammatisk korrekt at spare lidt på tegnene af og til. Når du f.eks. læser denne korte sætning:

En indretnings- og havearkitekt benytter både kugle- og tuschpenne i sit arbejde

– er du ikke i tvivl om, at det betyder: “En indretningsarkitekt og havearkitekt benytter både kuglepenne og tuschpenne i sit arbejde”. Vel?

Søgemaskiner er dumme

Nu er det værd at huske på, at søgerobotterne ikke er de skarpeste knive i skuffen, og at deres respektive hjembaser kun i begrænset omfang kan forstå dansk. Med det in mente skal du lige kigge på den første måde at skrive sætningen på igen.

Har du kigget? Kan du se, at der faktisk ikke står “indretningsarkitekt” eller “kuglepenne”? Der står reelt “indretnings-” og “kugle-“. Og det er det, søgemaskiner læser og forholder sig til.

Der er ingen vej forbi – du er nødt til at skrive den slags helt ud. Altså i hele ord. Det ser sikkert ikke så kønt ud, men det er i sidste ende et valg mellem at se godt ud eller skabe tekster, søgemaskinerne forstår.

Egentlig er det ganske logisk, men det er alligevel meget lidt kendt. Der er jo ikke noget at sige til det, for når vi læser en sætning som den første, er det hele ord, vi ser på den indre skærm. Derfor er det ikke lige for at tænke over, om søgemaskinerne ser det på samme måde. Det gør de ikke – og derfor skal du ikke skrive ordene på den måde på din hjemmeside. Og slet ikke i dine sidetitler (det er der mange, der gør).

Og det var egentlig bare det, jeg ville sige. Med ønsket om en god weekend:

Rosenstand out!

Få et opkald fra Thomas Rosenstand - Så er du på vej til den ultimative SEO løsning!

Invalid Email
Invalid Number

14 kommentarer til “Skriv til søgemaskinerne og husk, de er dumme”

 1. Tak for det gode råd, og nu ser jeg ikke dobbelt mere 😉 Men det er nu værre, at blande kirsebærvin med de små gule piller… DET gør jeg aldrig mere 😉

 2. Man skal altid træde varsomt i debatter, hvor midaldrende mænd diskuterer portvin og blå piller, men jeg kan da lige indskyde, at i min feed reader optræder indlægget også to gange.
  Men hvis jeg klikker på link nr. 2, kommer jeg nu til en fejl-side.

  Så mon ikke Hr. Rosenstand har fået rettet op på en evt. blog-bøf. (eller avanceret SEO-eksperiment. Hvad ved jeg). 🙂

 3. Midaldrende…? FNYS!!!

  Det var en simpel bøf. Jeg havde rettet en slåfejl i indlægget, og af uransagelige årsager blev det dobbeltpostet i stedet for blot rettet. Ikke særligt avanceret…

 4. Thomas, jeg gennemgår lige ovenstående debat en gang til og kigger efter tegn på, at man har med midaldrende mænd at gøre:

  Portvin? Tjek!
  Små, blå piller? Tjek!
  Kendskab til effekten af begge dele? Tjek!

  🙂

 5. Millimeter fra spamfilter? Tjek!

  Nå pyt så: Jeg fylder 45 i år, så det er vel ikke helt løgn at kalde mig midaldrende, når det kommer til stykket. Men indtil videre rækker min viden om de små blå piller ikke så langt, for jeg har jo aldrig tid. Men i mit nye liv… Hallelujah!!!

 6. Jeg skruer lidt ned for kækheden og undlader at afspore kommentartråden endnu mere.

  Mvh.
  Frank, et-par-og-30 med portvin i kælderen.

 7. Det er det der er så hyggeligt ved blogs. Et indlæg om søgemaskiner kan ende i en samtale om middelaldrende mænd og portvin 🙂

 8. Så nu ikke mere om midaldrende mænd, men tilbage til emnet! 😉 Det vil vel være bedst at skrive portvin og kirsebærvin? (ikke port- og kirsebærvin)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *