Vedligeholdelse af SEO?

robots.txt

Nogle gange får jeg spørgsmål, hvor spørgeren egentlig lægger op til et “Ja” eller “Nej” – eller i alle fald et kort svar. Nu er jeg ikke kendt for verdens korteste svar – jeg kan jo lige så godt indrømme det – og netop det spørgsmål om vedligeholdelse af søgemaskineoptimering lader sig ikke så entydigt besvare.

Visse SEO løsninger kræver vedligeholdelse, og andre løsninger passer sig selv i op til flere år. Og hvad kan du så bruge det svar til? Ikke en forfærdeligt masse umiddelbart – men du kan jo læse resten af dette indlæg og se, om du bliver klogere.

Hvad dækker vedligeholdelse af søgemaskineoptimering over?

Det er ikke hverken smøring eller olieskifte, der er tale om her. Grundlæggende kan man sige, at vedligeholdelse af en udført søgemaskineoptimering kan bestå af bl.a. disse punkter:

 • Overvågning af placeringer
 • Løbende udbygning af indgående links
 • Løbende justeringer af interne links, ankertekster, title-tags etc.
 • Overvågning af konkurrerende hjemmesider (hvor får de links fra – nyt indhold og meget mere)
 • Tekstoptimering af eksisterende indhold
 • Tekstforfatning eller hjælp til samme til nyt indhold

Raketvidenskab? Næ – slet ikke. Hvis nu din hjemmeside var et skilt ud til en indfaldsvej til storbyen – så ville du sikkert sørge for, at det står pænt, at der er lys på om aftenen, at der ikke er andre, der sætter skilte op, der skygger. Og måske vil du endda eksperimentere med forskellige budskaber på skiltet for at se, hvilke der bedst fanger dine kunder.

Vi har et lille “produkt”, der er værd at se nærmere på, hvis du er i vedligeholdelses-tilstand: Læs om abonnement her.

Skal du købe et vedligeholdelsesabonnement?

Nu får jeg nok bøllebank – men det får være! Det er langt fra altid nødvendigt at betale et dyrt vedligeholdelsesabonnement for en søgemaskineoptimering. Men der kan være nogle yderst fornuftige grunde til at gøre det – trods alt. Hvis du ikke selv har tid eller lyst til at foretage de ovenstående øvelser, er det en god ide at outsource de opgaver.

Hvis du opererer i et ekstremt konkurrencepræget felt, hvor der virkelig er kamp om pladserne i Google, er det nok også en god ide. Men også her oplever jeg undtagelser. For over to år siden løftede vi en kunde fra plads 85 til plads 1 i Google på et yderst konkurrencepræget ord. Der ligger han stadig – og vi har ikke rørt ved skidtet siden engang i begyndelsen af 2006. Det er sjældent, men det forekommer også. Generelt skal du regne med, at du har to valg: Vedligehold selv – eller køb det ude i byen.

Din SEO pusher bør rådgive dig om, hvad der er bedst. Spørg ham eller hende til råds. Og er svaret “Ja”, skal du altså huske at få beskrevet, hvad du så får for det abonnement, du skal betale. Desværre er der mange, der betaler en dygtig sum penge hver måned for reelt ingenting. Måske skal du overveje en løsning med “vedligeholdelse ad hoc”, hvor du selv tjekker dine placeringer og så ringer til din SEO pusher, så snart noget bevæger sig?

Er du forvirret? Det er der ikke noget at sige til! Moralen er, at der ikke er nogen! Den ene kunde har absolut behov for vedligeholdelse – den anden har ikke. Kan du stole på din SEO pusher (og det kan du selvfølgelig), må du spørge ham eller hende om, hvad der er bedst for dig.

“Gør det selv” vedligeholdelse

Der er meget, du kan gøre selv for at fastholde og udvikle dine positioner i søgemaskinerne. En af de mest skrevne sætninger i den verden, der handler om SEO, er: “Skab godt indhold og skab nyt indhold hyppigt”. Det er en af de læresætninger, der ikke er blevet sand, bare fordi den gentages ofte… Den er sand, fordi det er en af de absolut mest basale metoder til at fastholde din plads i søgemaskinerne.

Godt indhold tiltrækker links fra andre hjemmesider, og dem har du brug for. Hele tiden! Selvom du har masser af indgående links fra andre hjemmesider, skal du ikke tro, du kan hvile på de laurbær! Nogle sider nedlægges, andre mister deres evne til at sende linkjuice videre og atter andre fjerner måske linket til dig.

Du ved selvfølgelig, hvor mange indgående links du har – og hvor mange dine konkurrenter har. Og hvor de kommer fra. Ikke?Ellers kan vi (også) hjælpe dig med det – inkl. at tjekke for, om du har skadelige links til din hjemmeside!

Egentlig ville jeg have skrevet lidt om tekstforfatning også, men klokken er blevet mange. Det må derfor vente til en anden gang. Jeg håber, du blev klogere – jeg blev i alle fald træt før normal tid. Så nu vil jeg byde dig godnat med et:

Rosenstand out!

Få et opkald fra Thomas Rosenstand - Så er du på vej til den ultimative SEO løsning!

11 kommentarer til “Vedligeholdelse af SEO?”

 1. En rigtig god artikel Rosenstand! Nu skriver du at Googles visning af backlinks ikke virker ordentligt og Yahoo derfor er bedre. Vil det sige at de links som Yahoo viser rent faktisk også har en effekt i din ranking i Google? Jeg havde en ide om at kun de sider som Googles visning af backlinks kom frem med, rent faktisk havde en effekt.

  Men det forklarer måske hvorfor jeg nogen gange har fundet sider der ligger nummer 1 for nogle niche keywords og Googles backlink visning er lig nul…

 2. Det er jo alt sammen meget godt med det Yahoo link, men hvad så når man har over 4.000 inlinks (godt nok er mange af dem fra samme domæne).
  Er der en måde at sortere dem på, eller skal man bare blive sindssyg af at kigge sider igennem?

  (I smarte SEO folk har jo sikkert et eller andet værktøj?)

 3. Hej Mikael

  Nej – du kan ikke regne med, at alle links vist i Yahoo sender linklove videre i Googles verden. Men det er da et fingerpeg. Og det er oprigtigt talt svært helt at gennemskue, hvornår og hvor meget linklove, Google tager imod. Her skal du ind via Webmaster Tools for at få et nogenlunde retvisende billede.

  Hej Brian

  Nu er 4.000 inlinks jo et beskedent antal – så dem kan du vel nok tjekke manuelt? 😉

  Excel er jo et fremragende værktøj – også til at sortere, slette konditionelle statements (det hedder det nok ikke…?). Det kan anbefales.

  Der er masser af gode backlink trackers ude på nettet – faktisk ganske mange. Og mange af dem kan også vise ankertekster som f.eks. denne: http://www.online-utility.org/webmaster/backlink_anchor_analyzer.jsp

  Man kan også bygge sit helt eget tool, der kan tjekke backlinks, brygge kaffe, servere is om sommeren og den slags..

 4. Et lækkert lille tool når man kigger backlinks med Yahoo’s siteexplorer er Joost de Valk’s “SEO Link Analysis” Firefox extension:

  Så får man lige nogle yderligere infomationer integreret i visningen..

 5. Hej Stefan

  Jep – den bruger jeg også. Jeg tog den egentlig ikke med, fordi indlægget er skrevet primært til mennesker uden særlig viden om SEO. Og de sidder sjældent med en Firefox – og slet ikke med plugins.

  Jeg kan i øvrigt varmt anbefale stort set alle værktøjerne fra Joost! De rykker! Og så er han jo en umådeligt sympatisk fyr 🙂

 6. Hej Lars

  Det gør jeg, fordi jeg synes, det lyder bedre i de fleste sammenhænge. Begge dele er sprogligt korrekte, men jeg synes, der er en klar nuance mellem de to måder:

  “I hvert fald” virker mere bestemt – det gør jeg i hvert fald.

  “I alle fald” er en anelse mere blødt, synes jeg i alle fald.

 7. Jeg syntes nu ikke du lægger op til at få bøllebank, det er jo ikke nogen hemmelighed at man selv kan vedligeholde sin hjemmeside hvis man ellers har tid til at sætte sig ind i hvad det kræver (og får det gjort).

  Jeg syntes man kan sammenligne søgemaskineoptimerings vedligeholdelse, med serviceeftersyn af en bil, det er meget rart at vide at det hele er blevet gået igennem og at der er blevet skiftet ud og fyldt på af en der ved noget om biler.
  Så kan man jo til daglig selv stå for olie, sprinklervæske, kølervæske og måske lige se om alle lygter stadig virker… (jeg har en gammel carina der er temmeligt forslugen).

 8. Lækker side du har dig her Thomas.

  Det var nu ikke for at vække en “død tråd” jeg skriver her håber det er ok. Personligt bruger jeg Seo Spyglass til at undersøge mine egne og mine konkurrenters backlinks det er et tæmmeligt detaljeret program det også giver en beregning på “link juice” på beregning af pr og obl… jeg ved ikke hvor præcis det er, men det er nu rart nok at have en idé om hvad en bestemt backlink er værd. 🙂

  Der er en gratis version som kan undersøge op til 1100 indgående links og den købte kan tage op til uendelig links men jeg klarer mig med gratis versionen.

  nå men bare lige mine “2 kroner” jeg vil rundt og lure lidt hvad du ellers byder på her.. hehe

  mvh
  Jonas

 9. Hej Thomas,
  Yahoo siteexplorer er jo som bekendt død (ergo har du et dødt link her;) og bing er det nye (inbody) men jeg bryder mig ikke om bing versionen og mener ikke resutatet lever op til den gamle yahoo version.
  Hvilket “nyt” sted vil du anbefale at bruge i stedet?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

70 27 14 40 (dansk takst)

Vi har åbent mandag til fredag fra 14:00 til 23:00 dansk tid på telefonen.

Du kan skrive en e-mail, når det passer dig - vi svarer lynhurtigt!

SEO-LEX 22 -  Bogen om SEO

Vil du lære SEO - så køb min bog, fyldt med alle mine erfaringer fra 24 år i branchen. Så god, at den aldrig har været gratis - og så god, at den stadig er den bedste efter hver årlig opdatering.

 • 496 sider SEO e-bog  – 100 minutters videoer
 • Kendt som "Biblen om SEO"
 • Nyeste udgave: 15. december 2020

 

Concept Interest er i dag en del af TCON Services, LLC med hjemsted i Florida, USA