Hvis du ikke er SEO’er (arbejder med søgemaskineoptimering), vil denne lille historie nok ikke sige dig en hel masse. Så er du advaret! Den handler om afstraffelse, seks (det ER rigtigt stavet) og hyperventilerende søgemaskinenørder over hele verden.

For vel godt en måneds tid siden skete der noget ganske særligt ude på Googles søgeresultater – det var en begivenhed, der gav anledning til en hel del panik, konspirationsteori og svedige håndflader. Jeg kan levende forestille mig, hvordan morgenmaden kom i forkert halsrør for en hel del webmastere og SEO’ere dengang i december, da hændelse indtraf. Da alle topplaceringerne pludselig lå nr. seks i stedet for øverst i søgeresultaterne.

Google straffer med en plads som nr. 6

Den korte version af hændelsen: Pludselig rankede tusinder af hjemmesider, der i lange perioder (nogle i årevis) havde besat en sikker plads som nr. 1 i Google på en 6. plads. Ikke nr. 5 og ikke nr. 7 – helt præcist som nr. 6!

Webmastere og SEO’ere kunne konstatere, at det var helt konsekvent. Deres og deres kunders gamle placering øverst i Google var blevet til en 6. plads. Mønstret var tydeligt, og det blev i løbet af timer tolket som et bevis på, at Google havde indført en straf til de sider for et eller andet. Her er det værd at bemærke, at der er mange nørder, der tror, at det var Elvis, der skød Kennedy, at vi aldrig har været på månen og at George Bush i virkeligheden er kvinde. Og den slags. I sådan et miljø trives konspirationsteorier særdeles godt.

Nu gik det vilde ridt – se denne søgning på Google – og forklaringerne var mange: Overoptimering, købte links og mange flere forklaringer. Matt Cutts var ude at melde, at han bestemt ikke havde hørt om en sådan straf – og den melding havde samme effekt på SEO’erne, som hvis Ruth Evensen havde mødt op til et møde hos aktivisterne på Nørrebro og lovet dem et nyt ungdomshus.

Hvorfor lige plads nr. 6?

Efterhånden som sidespinnet tiltog i styrke, kom det frem, at en plads som nr. 6 er en særdeles udspekuleret straf fra Google til slemme hjemmesider. Nr. 6 er nemlig lige under “folden” på de fleste skærmopløsninger – og faktisk er der mange, der mener, at en 6. plads i Google er værre end at være nr. 10 (nederst). Det kan have sin egen indre logik – for den nederste plads ser du jo, når du er scrollet i bund for at vælge “Næste side”.

Det kan så undre, at ingen fik den ide, at det var Djævlens værk? Tallet 6 er jo hans, ikke? Og hvis nu man havde tre sider, der var ramt af straffen – så ville det jo være 666…

Så kom onkel Matt på banen

Matt Cutts kom i dag på banen hos Danny Sullivan på Sphinn med en temmelig Cutts’sk udmelding:

When Barry asked me about “position 6” in late December, I said that I didn’t know of anything that would cause that. But about a week or so after that, my attention was brought to something that could exhibit that behavior. We’re in the process of changing the behavior; I think the change is live at some datacenters already and will be live at most data centers in the next few weeks. Se resten her

Det er Cutts’sk for: Der var en lille fejl et sted i algoritmen 😉

Er de SEO’ere så hysteriske kællinger eller hvad?

Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg ikke selv var med på vognen – men det var jeg. Jeg havde nogle temmelig store sites udenfor landets grænser, der pludselig lå på nr. 6 i stedet for nr. 1. Og det er altså ikke småting i trafiktab, vi taler om her! Fra i snit 60.000 unikke om dagen til 12.000 – sådan var virkeligheden på det site, der var hårdest ramt. Så jeg hyperventilerede også – i takt med kunden.

En gammel kollega gav mig det råd, som skulle vise sig at holde stik: “Tag en slapper og vent lidt”. Det gjorde jeg så – og de berørte sites er alle tilbage, hvor de hører hjemme. I alle fald på de fleste datacentre – og iflg. Matt skulle resten komme i de kommende dage og uger.

De vildeste konspirationsteorier er nok lidt hysteriske, men det er jo ikke småpenge, det drejer sig om for virksomheder, der har omsætninger målt i tusinder af dollar pr. døgn på en topplacering. Så når så mange hjemmesider over hele verden samtidigt bliver deranket til en klokkestabil 6. plads, er der da dømt panik. Det kan jo ikke være tilfældigt, vel? Det var det så heller ikke – men det var heller ikke med vilje fra Googles side.

Hysteriske kællinger eller samvittighedsfulde SEO’ere? Det må den enkelte afgøre. Men tænk engang over, hvor mange mandetimer der er gået med at bygge om, linke op, indsende reinclusion requests og hvad ved jeg. Det er MANGE!

Se – det var en historie fra det virkelige liv om, hvordan et forkert tegn eller lignende i en algoritme i Californien kan give SEO’ere, webmastere og salgsansvarlige over hele verden søvnløse nætter, forøget svedproduktion og det, der er værre. Og med den historie:

Rosenstand out!