Den 11. maj skrev jeg lidt om Googles såkaldte Pingvin – officielt kaldet Penguin Update – og har du misset det indlæg, kan du læse det her: Do no evil. Siden har jeg nærstuderet flere cases, og i dette indlæg vil jeg dele to af dem med dig. Lad mig med det samme sige, at jeg ikke vil “oute” nogen webmaster, firma eller hjemmeside, så det hjælper ikke, du spørger i kommentarerne. Det vil jeg simpelthen holde mig for god til. Jeg ved godt, at offentlige cases er det bedste, men du må tage mit ord på, hvad jeg har observeret i forhold til den kære pingvin.

Penguin Update case 1

Fakta: Hjemmeside på 11 år gammelt domæne – har siden begyndelsen været yderst prominent placeret i Google, Yahoo og Bing. Ingen cloaking og ingen skjulte tekster. Hjemmesiden har mange indgående links – ingen er skabt fra direkte crapsites, men der er gennem årene arbejdet med at få links fra alt fra kataloger til yderst stærke branchesites.

I slutningen af 2011 og frem til omkring marts 2012 blev hjemmesiden udsat for massive angreb fra en lettere sindsforvirret person i en konkurrerende virksomhed. Angrebene bestod i kopiering af tekster fra hjemmesidens sider, der så blev postet på debatfora overalt i verden for at skabe duplicate content. Samtidig blev der opbygget links fra yderst tvivlsomme sites med massiv brug af samme ankertekst.

Resultatet udeblev ikke, da Penguin blev rullet ud: Hjemmesiden har mistet ganske mange placeringer. Nogle blot fra top til bund på side 1 – andre helt om på side “mange”.

Konklusion: Det er nu endnu nemmere end nogensinde at skade andres hjemmesider med negativ SEO. Og det betyder – sagt ligeud – at selv de bedste hjemmesider med det bedste indhold og med stor gavn for Googles brugere nu kan smutte ud af toppen, hvis de udsættes for angreb. Og dermed forringes kvaliteten af Google som søgemaskine væsentligt.

Penguin Update case 2

Fakta: Hjemmeside i meget konkurrencepræget niche. Domænet er under to år gammelt. Indholdet er for størstedelens vedkommende kopieret fra andre hjemmesider i branchen og omskrevet lige akkurat nok til at undgå DC. Der er både unøjagtigheder og lodrette løgne på de enkelte sider.

Fra omkring januar-februar og frem til nu har virksomheden bag denne hjemmeside købt meget store mængder links fra udenlandske blognetværk. Disse links er i engelske tekster og kun i nogle tilfælde relevante for branchen. Linkene er med danske ankertekster placeret abrupt i de engelske tekster – og med nogen variation i ankerteksterne.

Resultatet i skrivende stund: Hjemmesiden er vel placeret på de søgninger, der er linkbuildet med, og hjemmesiden outranker flere gamle og mere troværdige sider med unikt indhold. Disse nye og gode placeringer er kommet løbende i perioden fra marts til skrivende stund – og altså også under kørslen af begge Penguin filtre.

Konklusion: Googles Penguin Update rammer ganske tilfældigt. Sites med indhold kopieret og modificeret fra andre sites kan outranke de originale sites. Det er – pre og post Penguin – muligt at skabe placeringer ved at købe links og oven i købet fra splogs på et fremmed sprog.

Andre sjove eksempler

Både i mine noter og overalt på nettet bugner det med gode eksempler på, hvor fuldstændigt skævt Penguin Update har ramt indekset. Lad mig give dig et par eksempler:

Prøv denne søgning – og læg mærke til resultat nr. 2:

I henhold til Google er det altså det næstbedste resultat på dansk på søgningen “tjene penge”. Ikke noget med resultater fra borsen.dk, jp.dk eller andre seriøse medier. Nej – det her er, hvad Google siger er næst bedst.

Prøv så denne søgning – her er fire (4!) af resultaterne på side 1 forsynet med prædikatet om, at siden kan være kompromitteret:

Herover ser du resultat nr. 1 på søgningen… Google har valgt, at en fotoblog med kompromitteret indhold er det bedste resultat. Der er også et resultat på et cloaket site på side 1!

Og sådan kunne jeg blive ved, men det gør jeg ikke. I stedet vil jeg høre, om du har gjort lignende observationer?

 

God weekend og Rosenstand out!