I dag tog Google så det næste og store skridt på vejen til total dominans – lanceringen af en Google browser, der har fået navnet Google Chrome. Jeg sidder her og skriver, mens jeg venter på live feed fra den pressekonference, som angiveligt skulle finde sted klokken 11.00 Pacific Time. Og nu starter den – så jeg prøver at følge med, mens jeg skriver. Mit første forsøg med Live Blogging, så bær over med, at en del er ret staccato. Se opdatering 4. september nederst i indlægget.

Det er Sundar Pichai, der er VP i Product Management hos Google, som tager ordet og fortæller lidt om den tegneserie, der er gået forud for lanceringen. I øvrigt bliver Chrome tilgængelig for download klokken 21.00 dansk tid her.

Google lægger ud med at vise amazon.com fra 1995 for at vise, hvor “fladt” internettet var dengang – og sammenligner med Google Maps som et eksempel på, hvor mediarig, nettet er i dag.

Google ønsker, at browsere udvikler sig hurtigere og mere, end tilfældet har været indtil nu, og Sundar fortæller, at han foretager sig stort set alt via sin browser i dag.

Den grundlæggende inspiration til Google Chrome er Googles eget interface til deres søgemaskine. Ønsket har været at bygge et tilgængeligt og enkelt interface med en højpotent teknologi bag. Ligesom Google selv er det.

En browser er blot et værktøj, og den i sig selv skal ikke tage dominansen – den skal blot vise indhold. I Google Chrome er der afsat maksimal plads til indholdet – og der er ikke generende valg, der skal foretages hele tiden.

Sundar fortæller, at rendering motoren er Webkit, som er enkel og hurtig. Det har været et krav fra Google, at browseren ikke skulle stille nye krav til webmastere. Virker dit site i f.eks. Safari, virker det også i Google Chrome.

Erfaringerne kommer også fra Android (Googles software til mobiltelefoner), der også bruger Webkit. Google Chrome er bygget sådan, at hver tab kører sin egen proces. Det betyder, at crasher én tab, lever de andre videre – og hver tab afvikles markant hurtigere. Denne metode højner også sikkerheden, da hver applikation kører i et lukket miljø for sig. Altså en meget sikker browser.

Javascript motoren er også et kapitel for sig – og samspillet med den i Google Chrome er faktisk i høj grad udviklet i Århus (hos Google). Google kalder den motor for V8 (meget passende og dejligt amerikansk).

Google Chrome er i første omgang tilgængelig for Windows, hvilket er sund fornuft, da Windows er den langt meste brugte platform. Men den kommer snart til Linux og Mac.

Google Chrome lanceres i over 100 lande på 43 sprog – og flere kommer til.

Der ligger en tilgængelig “Developer Documentation”, så alle udviklere kan glæde sig til at udvikle addons etc. Google Chrome lanceres som Open Source – så er det på plads.

Google betragter Chrome som en moderne platform for websites og applikationer – og derfor er tabbed browsing og minimal spildplads gennemgående. Til forskel fra andre browsere er tabs placeret allerøverst i browseren.

Tabs kan flyttes frit rundt i rækkefølge og trækkes ud som helt nye vinduer. Google har prioriteret at gøre tabs så enkle og intuitive som muligt, og at dømme fra videofeedet er det bestemt lykkedes.

En Google browser uden et søgefelt? Ja – Google Chrome har ikke et synligt søgefelt i selve browseren. Faktisk har Google slået søgefelt og adresselinje sammen – og den kalder de så for “Omnibox”. Den er lidt intelligent, for den lærer i løbet af få tastetryk, om du er ved at søge eller skrive en adresse. HEr kan jeg bemærke, at det nok er Google, der er default søgemaskine i Google Chrome… 🙂

Google understreger dog, at det er gjort nemt at benytte andre søgemaskiner – og Chrome lærer af din adfærd og dine søgninger. Her må jeg bemærke, at det er lidt skræmmende…

Resultatet: Brugeren af Google Chrome skal ikke først beslutte, om de vil søge eller skrive adresse. De skal bare skrive det, de vil – og browseren finder ud af resten.

Med hensyn til dine bookmarks, har Google i Chrome sørget for et hurtigt overblik, der automatisk genereres ud fra din adfærd – med thumbnails og det hele. Chrome kan dog også vise en mere traditionel bookmark linje, hvis man ønsker det.

Surfer du sider, du ikke ønsker at vise din mor (du ved godt, hvad jeg mener), tilbyder Google Chrome en såkaldt incognito funktion, hvor du surfer i et vindue, der ingen cookies, historie eller andet gemmer. Smart – så behøver du ikke have to browsere mere: Én til før ungernes sengetid og en anden til senere 😉

Når du skal downloade fra nettet via Google Chrome, vil du opdage, at der er gjort meget for at gøre det nemmere. F.eks. kan du med “træk-og-slip” downloade direkte til en folder eller ud på dit skrivebord.

Når du bruger applikationer som online kalendere, mailprogrammer etc., kan du aktivere et særligt vindue specielt til online baserede applikationer. Det kunne Gmail eller lignende. Dermed fjernes risikoen for et utilsigtet forkert reload eller lignende. Faktisk åbnes applikationer i dette vindue, så de ser ud og opfører sig som desktop applikationer.

Google understreger igen, at rendering motoren i Chrome er multi proces. Det betyder, at hvis en hjemmeside crasher, er det kun den tab, der dør – og ikke hele browseren. Og samtidig er renderingens processer absolut adskilt fra resten af din computer, hvilket betyder, at det bliver meget, meget vanskeligere at blive misbrugt via ondsindede hjemmesider, der vil installere f.eks. trojanere.

For superbrugere er der en række features i Google Chrome, der gør det nemt at styre ressourceforbrug og foretage evt. fejlfinding. Folkene bag Google Chrome viser en rækk eeksempler på, hvor nemt det er at komme videre, hvis en hjemmeside crasher. Vi ser, at selvom en side fuldstændigt låser browseren, er det blot at slå den pågældende tab ihjel. Alle andre hjemmesider i de andre tabs kører uhindret videre. En meget lækker funktion, synes jeg.

Google demonstrerer nu, hvor hurtigt renderingsmotoren Webkit er i forhold til IE. En side loaded på 220 millisekunder i IE loader på bare 77 millisekunder med Webkit motoren. Det er jo ikke så ringe endda…

Nu kommer Lars fra Google Århus på scenen og fortæller om Webkit og den nye V8 engine til afvikling af Javascript. Lars fortæller, at Google Chrome afvikler Javascript mange gange hurtigere end noget andet. Lars fortæller om helt nye teknologier med såkaldt “shared structure”, som er implementeret i Chrome.

Compileren skulle være lynhurtig, da browseren genererer native code on the fly. Lars vurderer, at Google Chrome vil medføre væsentligt mere kreative applikationer, fordi alt afvikles så meget hurtigere. Han fortæller også, at man ikke vil opleve at systemet bliver langsommere, selvom der afvikles enormt tunge Javascript. En lille demonstration viser, at Chrome faktisk er op til 90-100 gange hurtigere til at afvikle end IE. Sådan!

Lars smiler lidt og siger, at andre jo er velkomne til at gøre deres browsere lige så hurtige – source koden til V8 er offentlig.

Opsummering: Google Chrome er open source, den ser ud til at være uhyggeligt hurtig. Google Chrome er IKKE bundet til Google som søgemaskine. Udviklingen har taget over to år i Mountain View, Kirkland og i Århus. Godt gået af jer i den jyske hovedstad!

Det var en yderst hurtig live blogging – bær over med formen. Men du fulgte selvfølgelig selv pressekonferencen live, ikke?

NU kan Google Chrome downloades – så mon ikke der er en nørd eller to, der skal have en ekstra kop kaffe i aften…?

Opdatering 4. september:

Interessen for Google Chrome er stor – det var jo til at regne ud. Men det er alligevel lidt overraskende, at denne blog i det seneste døgn har haft præcist 3.456 unikke besøgende – og godt og vel 2.200 af disse har søgt efter blandt andet:

  • Google Chrome
  • Google browser
  • Ny Google browser
  • Chrome Google
  • V8 Århus Chrome (jo – den er god nok)
  • Google Chrome problem
  • RSS feed i Google Chrome

– og mange flere kombinationer. Var der nogen, der sagde HYPE?

Rosenstand out!