Google Chrome – Google browser

I dag tog Google så det næste og store skridt på vejen til total dominans – lanceringen af en Google browser, der har fået navnet Google Chrome. Jeg sidder her og skriver, mens jeg venter på live feed fra den pressekonference, som angiveligt skulle finde sted klokken 11.00 Pacific Time. Og nu starter den – så jeg prøver at følge med, mens jeg skriver. Mit første forsøg med Live Blogging, så bær over med, at en del er ret staccato. Se opdatering 4. september nederst i indlægget.

Det er Sundar Pichai, der er VP i Product Management hos Google, som tager ordet og fortæller lidt om den tegneserie, der er gået forud for lanceringen. I øvrigt bliver Chrome tilgængelig for download klokken 21.00 dansk tid her.

Google lægger ud med at vise amazon.com fra 1995 for at vise, hvor “fladt” internettet var dengang – og sammenligner med Google Maps som et eksempel på, hvor mediarig, nettet er i dag.

Google ønsker, at browsere udvikler sig hurtigere og mere, end tilfældet har været indtil nu, og Sundar fortæller, at han foretager sig stort set alt via sin browser i dag.

Den grundlæggende inspiration til Google Chrome er Googles eget interface til deres søgemaskine. Ønsket har været at bygge et tilgængeligt og enkelt interface med en højpotent teknologi bag. Ligesom Google selv er det.

En browser er blot et værktøj, og den i sig selv skal ikke tage dominansen – den skal blot vise indhold. I Google Chrome er der afsat maksimal plads til indholdet – og der er ikke generende valg, der skal foretages hele tiden.

Sundar fortæller, at rendering motoren er Webkit, som er enkel og hurtig. Det har været et krav fra Google, at browseren ikke skulle stille nye krav til webmastere. Virker dit site i f.eks. Safari, virker det også i Google Chrome.

Erfaringerne kommer også fra Android (Googles software til mobiltelefoner), der også bruger Webkit. Google Chrome er bygget sådan, at hver tab kører sin egen proces. Det betyder, at crasher én tab, lever de andre videre – og hver tab afvikles markant hurtigere. Denne metode højner også sikkerheden, da hver applikation kører i et lukket miljø for sig. Altså en meget sikker browser.

Javascript motoren er også et kapitel for sig – og samspillet med den i Google Chrome er faktisk i høj grad udviklet i Århus (hos Google). Google kalder den motor for V8 (meget passende og dejligt amerikansk).

Google Chrome er i første omgang tilgængelig for Windows, hvilket er sund fornuft, da Windows er den langt meste brugte platform. Men den kommer snart til Linux og Mac.

Google Chrome lanceres i over 100 lande på 43 sprog – og flere kommer til.

Der ligger en tilgængelig “Developer Documentation”, så alle udviklere kan glæde sig til at udvikle addons etc. Google Chrome lanceres som Open Source – så er det på plads.

Google betragter Chrome som en moderne platform for websites og applikationer – og derfor er tabbed browsing og minimal spildplads gennemgående. Til forskel fra andre browsere er tabs placeret allerøverst i browseren.

Tabs kan flyttes frit rundt i rækkefølge og trækkes ud som helt nye vinduer. Google har prioriteret at gøre tabs så enkle og intuitive som muligt, og at dømme fra videofeedet er det bestemt lykkedes.

En Google browser uden et søgefelt? Ja – Google Chrome har ikke et synligt søgefelt i selve browseren. Faktisk har Google slået søgefelt og adresselinje sammen – og den kalder de så for “Omnibox”. Den er lidt intelligent, for den lærer i løbet af få tastetryk, om du er ved at søge eller skrive en adresse. HEr kan jeg bemærke, at det nok er Google, der er default søgemaskine i Google Chrome… 🙂

Google understreger dog, at det er gjort nemt at benytte andre søgemaskiner – og Chrome lærer af din adfærd og dine søgninger. Her må jeg bemærke, at det er lidt skræmmende…

Resultatet: Brugeren af Google Chrome skal ikke først beslutte, om de vil søge eller skrive adresse. De skal bare skrive det, de vil – og browseren finder ud af resten.

Med hensyn til dine bookmarks, har Google i Chrome sørget for et hurtigt overblik, der automatisk genereres ud fra din adfærd – med thumbnails og det hele. Chrome kan dog også vise en mere traditionel bookmark linje, hvis man ønsker det.

Surfer du sider, du ikke ønsker at vise din mor (du ved godt, hvad jeg mener), tilbyder Google Chrome en såkaldt incognito funktion, hvor du surfer i et vindue, der ingen cookies, historie eller andet gemmer. Smart – så behøver du ikke have to browsere mere: Én til før ungernes sengetid og en anden til senere 😉

Når du skal downloade fra nettet via Google Chrome, vil du opdage, at der er gjort meget for at gøre det nemmere. F.eks. kan du med “træk-og-slip” downloade direkte til en folder eller ud på dit skrivebord.

Når du bruger applikationer som online kalendere, mailprogrammer etc., kan du aktivere et særligt vindue specielt til online baserede applikationer. Det kunne Gmail eller lignende. Dermed fjernes risikoen for et utilsigtet forkert reload eller lignende. Faktisk åbnes applikationer i dette vindue, så de ser ud og opfører sig som desktop applikationer.

Google understreger igen, at rendering motoren i Chrome er multi proces. Det betyder, at hvis en hjemmeside crasher, er det kun den tab, der dør – og ikke hele browseren. Og samtidig er renderingens processer absolut adskilt fra resten af din computer, hvilket betyder, at det bliver meget, meget vanskeligere at blive misbrugt via ondsindede hjemmesider, der vil installere f.eks. trojanere.

For superbrugere er der en række features i Google Chrome, der gør det nemt at styre ressourceforbrug og foretage evt. fejlfinding. Folkene bag Google Chrome viser en rækk eeksempler på, hvor nemt det er at komme videre, hvis en hjemmeside crasher. Vi ser, at selvom en side fuldstændigt låser browseren, er det blot at slå den pågældende tab ihjel. Alle andre hjemmesider i de andre tabs kører uhindret videre. En meget lækker funktion, synes jeg.

Google demonstrerer nu, hvor hurtigt renderingsmotoren Webkit er i forhold til IE. En side loaded på 220 millisekunder i IE loader på bare 77 millisekunder med Webkit motoren. Det er jo ikke så ringe endda…

Nu kommer Lars fra Google Århus på scenen og fortæller om Webkit og den nye V8 engine til afvikling af Javascript. Lars fortæller, at Google Chrome afvikler Javascript mange gange hurtigere end noget andet. Lars fortæller om helt nye teknologier med såkaldt “shared structure”, som er implementeret i Chrome.

Compileren skulle være lynhurtig, da browseren genererer native code on the fly. Lars vurderer, at Google Chrome vil medføre væsentligt mere kreative applikationer, fordi alt afvikles så meget hurtigere. Han fortæller også, at man ikke vil opleve at systemet bliver langsommere, selvom der afvikles enormt tunge Javascript. En lille demonstration viser, at Chrome faktisk er op til 90-100 gange hurtigere til at afvikle end IE. Sådan!

Lars smiler lidt og siger, at andre jo er velkomne til at gøre deres browsere lige så hurtige – source koden til V8 er offentlig.

Opsummering: Google Chrome er open source, den ser ud til at være uhyggeligt hurtig. Google Chrome er IKKE bundet til Google som søgemaskine. Udviklingen har taget over to år i Mountain View, Kirkland og i Århus. Godt gået af jer i den jyske hovedstad!

Det var en yderst hurtig live blogging – bær over med formen. Men du fulgte selvfølgelig selv pressekonferencen live, ikke?

NU kan Google Chrome downloades – så mon ikke der er en nørd eller to, der skal have en ekstra kop kaffe i aften…?

Opdatering 4. september:

Interessen for Google Chrome er stor – det var jo til at regne ud. Men det er alligevel lidt overraskende, at denne blog i det seneste døgn har haft præcist 3.456 unikke besøgende – og godt og vel 2.200 af disse har søgt efter blandt andet:

 • Google Chrome
 • Google browser
 • Ny Google browser
 • Chrome Google
 • V8 Århus Chrome (jo – den er god nok)
 • Google Chrome problem
 • RSS feed i Google Chrome

– og mange flere kombinationer. Var der nogen, der sagde HYPE?

Rosenstand out!

Få et opkald fra Thomas Rosenstand - Så er du på vej til den ultimative SEO løsning!

Invalid Email
Invalid Number

36 kommentarer til “Google Chrome – Google browser”

 1. Hej Thomas

  Yderst interessant indlæg og dejligt med lidt informationer fra Google. ‘

  Sad klar til at downloade kl. 21 og må godt nok sige, at de sparker i den gode ende. For hulen hvor er den browser bare lækker og hurtig.

  I forhold til, at det stadig er en beta, er der godt nok noget at glæde sig til i fremtiden 🙂

 2. Godt indlæg.. Os der har små børn, kan ikke altid se det vi gerne vil, i hvert fald ikke live 😉

  Men nu er knægten lagt i seng, og mens konen lapper lidt TV i sig, sidder jeg nu og tester Google Chrome. Det ser meget lovende ud.

 3. Som skrevet står: Google Chrome er i første omgang tilgængelig for Windows, hvilket er sund fornuft, da Windows er den langt meste brugte platform. Men den kommer snart til Linux og Mac. 🙂

  Jeg tror ikke, du skal vente så længe…

 4. Cool indlæg! Dejligt at der sker noget nyt på browser området, og Google chrome er meget hurtig og spændende, så den skal da lige testes lidt! Men jeg har nu et problem med at se Youtube videoer i Google chrome… andre som har samme problem? (hvis det er et udbredt problem, så har Google da virkeligt sparket sig selv i “bollerne” 🙂 )

 5. God ide med at pudse brillerne, eller så skal jeg bare til at stoppe med at drikke af natpotten 😉

  I toppen af videoen står der: “We’re sorry, this video is no lomger available” (har prøvet 10-15 forskellige videoer)

 6. Er du logget ind på Youtube? Prøv det – og hvis det ikke hjælper, skal du stikke hovedet ned mellem dine fødder, skrige og enten opgive eller geninstallere.

 7. Et andet spændende aspekt i Google Chrome bliver, om det lykkes de hårde drenge at finde nogle seriøse sikkerheds-huller. Der vil nok være ret meget prestige i at opdage sådan et.

 8. Brian Bjørndal

  Hej Thomas

  Super indlæg!! Men det er man jo ikke noget nyt på denne blog.
  Efter selv at have testet den nye browser er jeg både imporneret og skuffet, imporneret over hvad den er i stand til, og skuffet over at den ikke virker!! 🙁
  På min arbejds pc bruder tab’en ned 2 sek. efter at den har bygget siden op.
  Surt surt.

 9. kan i andre logge på igoogle? Det bliver spændende om title tagget bliver mindre værd, det kunne jo lugte lidt af det.

 10. Jimmy: Hvorfor mener du, at title skulle blive mindre værd? Den har jo en stor betydning også uden for browserens top 😉

  Bachmann: Hvad er Redtube for noget – den kender jeg naturligvis ikke ?

  Brian: Den virker jo for titusinder af mennesker at dømme efter hypet, så mon ikke det er en lokal fejl på din maskine?

  Vadskær: Jep – jeg vil vædde med, der arbejdes på højtryk på lige netop det!

 11. Thomas: Ja, det har den, men title tagget bliver mere skjult onpage, ganske ligesom meta keyword og description, min umiddelbare tanke er da at man kan flette et par stavefejl ind i røven af alle sine title tags

 12. Du mener efter det 70. tegn f.eks.? Tja – det kunne man vel godt.

  Men nu har Firefox været mange år om at nå den markedsandel, de har i dag – og Chrome kommer til at tage mere eller mindre lige så længe om det. Så hvis man har det fint med at flashe stavefejl til 80-90% af nettets brugere, er det absolut en mulighed.

 13. Ja, det vil jo blive vist i linket på google,men laver du lange title tags, hvor mange læser så hele linket på google?

  Der er jo også både pæne og grimme stavefejl, de pæne syntes jeg da godt man kan flashe. Det kan man selvfølgelig også nu, men du får da fjerne lidt af synligheden med dem.

  Hastigheden på udbredelsen er spændende, når de er færdige med at betateste, så må man jo sige at google har et udemærket udgangspunkt til at få annonceret for deres nye browser.

 14. Det lover da godt.

  Søgefunktionen super

  Der er stavekontrol når man fx skiver her.

  Fanebladene kan “rives ud” og samles igen i forskellige browservinduer.

  Fremhævelsen af forsiden i url´en er også ret brugervenlig.

 15. @Rosenstand: Det virkede ikke med dit ellers enestående råd 😉 så jeg må geninstallere Google Chrome.

  @Bachmann: Hvad er redtube? Du må huske, at jeg har min internetopkobling via Indre Mission 😉

 16. Justesen: Jeg har nøjagtig samme problem… Jeg har checket nettet og vi er bestemt ikke alene, så mon ikke at der er en løsning på vej…

 17. Det ser også ud til, at der er flere små bugs end dem, I oplever med youtube. Jeg kan ikke bruge frem/tilbage knapperne på min mus til at går frem og tilbage mellem de sider, jeg besøger i Google Chrome. Men det er der andre, der kan.

  Lad os huske, det er en Beta – der kommer sikkert opdateringer i raskt tempo den kommende tid.

 18. Tina Petersen

  Jeg har også hentet google browseren ned og er rigtig godt tilfreds med den.
  Mi eneste problem, er at jeg ikke kan gå på netbank på den, den kommer og siger, at der ikke er tilgængelig plug in og hvis jeg systemtjekker, så siger den også at det er browseren, det er en apple mac 5.0 safari siger den i systemtjekket på netbank/nordea…

  Har andre det problem eller noget råd til at jeg kan løse det problem.

  MVH. Tina Petersen

 19. Er det allerede torsdag? Point taken!

  Men lige meget hvad, accepterede rigtig mange mennesker disse terms – uden at blinke. Tænk lidt over det.

 20. Jo såmænd… Men tænk lige på de millioner, der har installeret Google Toolbar, som sender rå mængder data hjem til Mountain View. Hvor mange med den toolbar installeret ved mon, hvad den gør? Det står tydeligt i betingelserne – men det er nok under 1%, der læser dem.

  Hvis folket vil have cirkus, så…. 😉

 21. Halløjs!

  Rosenstand du skriver at man kan åbne et specielt vindue til online baserede applikationer, min gmail osv. Hvordan gør man det? Trækker man bare fanebladet ud?

 22. Mac….Mac….? Hvad er det nu liiige, det er? 🙂

  Den kommer nok til Mac ret snart – jeg har ladet mig hviske i øret, at det faktisk ikke varer længe. Så bare hold vejret, Leif!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *