Når talen falder på webdesign, er der i den grad delte meninger om, hvad der er godt og mindre godt webdesign. Når jeg skriver om det nu, skyldes det en ret fed bemærkning, jeg fik fra en kunde i dag. Han henviste mig til en hjemmeside med ordene: “Den er så grim – men det er godt webdesign”.

Det gode webdesign?

Er det gode webdesign det, som behager mennesker med et skarpt øje for design? Eller er det hjemmesider, der konverterer og giver kunderne det, de efterspørger, der er det gode webdesign?

Vores designere her i firmaet har deres klare holdninger – og nogle af deres værker kan man se nærmere på her: Webdesign fra Concepterne. Designerne her i butikken er efterhånden så indoktrinerede med holdninger til brugervenlighed og SEO, at de tager den slags med i deres arbejde og deres vurderinger. Men sådan er det langt fra altid. Jeg kender websites, der er så smukke og lækkert designede, at den gamle her må bøje hovedet i respekt. Mange af dem er umulige i forhold til søgemaskiner, og endnu flere af dem er så vanskelige at navigere, at almindelige mennesker giver op. Men flotte – DET er de.

Brugervenlighed og webdesign

Nu har du nok luret, at jeg – som kommercielt tænkende – altid vil foretrække et design der sælger varer og holdninger frem for et design, der bare er “flot”. Allerhelst vil jeg have begge dele – selvfølgelig. Jeg er ikke der, hvor brugervenlighedsguruen Jacob Nielsen er. Han er en af dem, der ved mest om brugervenlighed – men er også kendt som guruen med verdens grimmeste hjemmeside… Døm selv: Jacob Nielsen

Det er også væsentligt at huske på målgruppen, når et webdesign udtænkes. En online tømmerhandel skal ligne det, den er – og ikke et designorgie. Til gengæld skal en netbutik, der sælger for eksempel boligdesign og den slags ligne noget helt andet. Det er ret basalt – men langt fra altid tilfældet. Nogle gange er det faktisk sådan, at vi kan hæve konverteringen i en webshop ved at “downsize” designet lidt! Og naturligvis vice versa, hvis det oprindelige design ikke hænger sammen med det, målgruppen forventer.

Hvad siger du om webdesign? Hvad gør, at en hjemmeside opleves som godt webdesign i din verden? Er det en side som denne klassiker – Naturgrise – eller hvad?

Rosenstand out!