Fra PC til Mac

Revolution! Mindre kan ikke gøre det, når jeg skal beskrive, hvad der er sket i Casa Rosenstand her de seneste dage. Det er lige så omvæltende, som hvis f.eks. Villy Søvndal begyndte at tale fornuftigt fra den ene dag til den anden! Efter i årevis at have gjort kærligt grin med denne verdens Mac-brugere har jeg selv kastet håndklædet i ringen og bidt i det æble, der skulle vise sig at være alt andet end surt. Og da jeg hylder princippet om, at man ikke skal bedømme folk på de fejl, de begår – men på deres evne og vilje til at rette dem, vil jeg her kort beskrive, hvordan jeg har rettet en åbenlyst fejlagtig opfattelse af tingenes tilstand. Sidder du og overvejer et skifte fra PC til Mac, kan du lade dig berolige her.

PC – engang hed det 512 KB RAM, 8042 (tror jeg nok) processor og naturligvis en sort/hvid monitor

Bortset fra det obligatoriske stævnemøde med først VIC20 og siden Commodore 64, var min første PC en IBM, som jeg fik udleveret hos Panasonic tilbage i slutningen af firserne. Når jeg skulle printe på den dertil hørende matrixprinter, kunne jeg nå at lave en kande kaffe på den tid, det tog, fra jeg trykkede på “print” og til den første side begyndte at blive printet – helt bogstaveligt.

Siden da og frem til i søndags har jeg været udelukkende til PC – har aldrig haft andet. Og jeg har været – troede jeg – en glad PC bruger. Mit eneste forhold til Mac var, at det var maskiner, der så fantastisk flotte ud, men som ikke kunne bruges til meget andet end at se godt ud. Masser af programmer duede ikke på dem, og hjemmesider kunne ikke vises ordentligt og meget mere af samme skuffe.

Jeg overbeviste også min indre jyske nærighed om, at skulle jeg skifte til Mac, skulle jeg ud at investere i masser af ny software, og det var der jo ikke nogen grund til, vel?

Selvbedrag eller snusfornuft?

Enhver ved jo, at en computer kan få masser af vira og anden dårligdom. Derfor er det en integreret del af budgettet at købe og opgradere antivirus. Det kan ikke være anderledes – mente jeg. Og selvfølgelig er det helt OK, at en computer over tid bliver langsommere og langsommere, for det er jo ikke muligt at bygge et styresystem, der ikke vokser sig fuldt af skidt og møg, vel? Så naturligvis skal man hyppigt geninstallere Windows – og der er jo altid en ny og “garanteret fejlfri version” at investere i. Sådan ER det bare at have computer, ikke?

At installere en ny printer, en ekstra sideskærm eller andet udstyr kræver selvfølgelig en liter kaffe, tre Stesolider og en nattesøvn. Sådan har det altid været, og det er jo bare tøsesnak, når de der Mac-folk siger, at sådan er det ikke hos dem. Ikke?

Realitytjek a la Mac

De seneste måneder har især Charlottes ret nye HP gjort en masse knuder. Faktisk så mange, at jeg har lært mindst ti nye bandeord, som jeg end ikke anede kunne komme ud af så’n sød pige. Min egen HP var også ved at blive lidt hysterisk, og jeg var begyndt at mumle om at skifte dem ud til noget nyt.

Da Charlotte er hardcore shopper, og vi bor i et shopping-mekka her i Florida, har vi frekventeret flere store “Malls”, end jeg kan lide at tænke på. Og mens hun lige skulle prøve en top, en kjole eller hvad det nu hedder alt sammen, gik jeg i den allestedsnærværende Apple Shop og pillede lidt ved sagerne. Hmm – de så jo godt ud, og de var faktisk også ret fede at taste lidt på og så’n.

Enden på det blev, at vi købte os to iMac med 8 GB RAM, Office 2008 Professionel og sideskærme (dem kan man ikke undvære, når først man har prøvet det). Det gjorde vi i lørdags, og i dag – onsdag – sidder jeg her og er skiftet helt til min Mac.

Og hold da op! Jeg satte skidtet til, og så fandt den sideskærm, printer og det hele – uden at jeg gjorde noget. Og det hele virkede bare med det samme. Og det kører hurtigt, det er intuitivt og ret overvældende – for jeg må indrømme, at jeg ikke anede, at det kunne være så fedt, nemt og inspirerende at arbejde ved en computer.

Bevares – der er lige nogle genvejstaster, der skal indlæres på ny. Men bortset fra det: Jeg er ked af på egne vegne, at jeg ikke fik mig en Mac for flere år siden. Og jeg vil gerne undskylde til alle, jeg har drillet, hånet og mere til gennem årene: I havde ret – jeg tog fejl. Mac er vel 5-7 år foran Windows 7 på den bedste PC, der kan støves op for penge.

Så fra nu af er det søgemaskineoptimering og alt det andet, jeg laver, udført på Mac 😉

Det var bare det, jeg ville fortælle jer. Og så lige sige, at hvis du er PC bruger i dag, og du rumler med tanken om at skifte til MAC: Gør det! I dag! NU!

Rosenstand out!

Få et opkald fra Thomas Rosenstand - Så er du på vej til den ultimative SEO løsning!

53 kommentarer til “Fra PC til Mac”

 1. Ja alle kan jo tage fejl – Mac tager man bare ikke fejl af. Det virker bare og den eneste gang jeg har haft nedbrud, var da min kone “kom til” at smide min Macbook Pro på gulvet.

  Det var en smule surt, men da jeg så “fik lov” at købe drømmedyret mac pro – Så gjorde det ligepludselig ikke så meget 🙂

  Men Mac er fedt at arbejde med – og alle de skrøner med at Office osv ikke fungerer på MAC kan jo så bare spørge Thomas – For det gør det.

  Velkommen i Macklubben 😉

 2. Sjovt du skriver intuitivt – nøjagtigt det ord jeg bruger om min iphone.
  Hver gang jeg er i tvivl om noget, tænker jeg “det logiske ville være at trykke her der og her” og så er det lige præcis det man skal gøre.
  Når denne HP skal skiftes ud, bliver jeg nok også nødt til, på trods af hån fra det meste af min familie, at skifte til Mac – men de ser nok også lyset en dag.

  Eneste jeg er lidt i tvivl om er hvorvidt jeg når at få et hjerteanfald inden jeg lærer genvejstasterne – temperamentet er ikke det bedste jo 🙂

  God arbejdslyst – nyd vejret! ps, vi har haft solskind! OG 2 GRADER! wooooohooooo

 3. Det er faktisk ganske underholdende at læse dette blogindlæg. Har netop selv været typen, der har taget lidt pis på Macfolkene, og ærligtalt ikke kunne forstå, hvorfor det var så fedt. Det var da bare noget dyrt isenkram, der så bedst ud slukket.

  Har netop investeret i en Mac Book Pro, og føj hvor er den bare lækker at benytte. Faktisk ganske lækker bare at betragte på afstand 😀

 4. Jeg skiftede selv til Mac for godt et år siden (november ’08) og er også utrolig glad for min MacBook Pro.

  Omkring genvejstaster, så synes jeg egentlig ikke at det er så besværligt. Faktisk synes jeg at Cmd er noget mere ergonomisk at bruge end Ctrl! Cmd passer lige til tommelfingeren. Med Ctrl skal man flytte hånden eller brække lillefingeren :).

  Jeg må dog tilstå at jeg også geninstallerer Mac OS X en par gange om året. Den bliver også langsommere, men slet ikke på samme måde som Windows kan blive det. Det hænger måske også sammen med, at jeg er den nørd jeg nu er og at jeg derfor er tilbøjelig til at installere alle mulige programmer, som jeg måske ikke altid har absolut brug for 🙂

 5. Hehe, jeg er også en af konvertiterne (er det er ord?). Jeg går bare og venter på at de nye Macbook Pro bliver lanceret så er jeg også den der er skiftet og kommer nok aldrig tilbage. Jeg har altid haft det svært med det firma, men efter at have prøvet iPhonen er jeg totalt solgt. Hold kæft hvor er microsoft bare et røvkedeligt firma i sammenligning! Det er altså Apple og Google der sætter dagsordenen i disse dage, så hvis man gerne vil være med helt fremme så er det vist dem man skal bruge som leverandør 🙂

  Hvordan går det forresten med alle dine programmer og tools? Er der nogen der ikke funker på Mac, så du har været nødt til også at installere windows på din iMac?

 6. Og lige en ting mere om Apple. Da jeg fik min iPhone blev jeg lidt overrasket over hvor mange ting der var låst og indstillinger som man ikke kunne ændre og bare måtte leve med. Der var så flere der sagde at jeg bare skulle jailbreake den, så kunne den alt muligt. Men jeg har aldrig fået det gjort, for den fungerer jo! Apple tager mange beslutninger på ens vegne, men i 95% af tilfældene er det altså nogle rigtig gode beslutninger de tager, så der er ingen grund til at jeg skal kunne lave dem om 🙂

 7. Er der ikke noget med at Photoshop og alle de andre Adobe programmer faktisk blev udviklet til Mac i starten og først senere også er kommet i en windows version?

 8. En ting som jeg også har tænkt over ifb. mit skift til Mac. Den software derfindes er ofte af væsentlig højere kvalitet end på Windows. Ja, udvalget på Windows er måske meget større, men risikoen for at få fat i noget skrammel er også væsentlig højere!. Der er en anden mentalitet blandt udviklere af Mac-software, tror jeg.

 9. Tillykke! Det ender vel også snart med, at du udskifter din højt elskede HTC? – som jeg anbefalede for nogle måneder siden

  SÅ BLIVER DET RIGTIG SMART 🙂

 10. Kasper Bergholt

  Se, det var en ægte overraskelse. Men også stof til eftertanke. Jeg fortsætter dog i thinkpadland lidt endnu.

  En af de primære grunde er ikke så meget utilbøjeligheden til at skifte styresystem og platform — det er mere tastaturet på mac som har en kortere “gang”.

  Nå — ad fontes — jeg vil skyde på, at den første pc, du havde, kørte med en 8088- el. 8086-processor og havde 640kb ram, ikke 512. Men det er bare et skud…

  For sådan én begyndte jeg med i konfirmationsgave — efter en 64’er — og den kørte 4.77mhz — og det tog 2-3 dage at bygge et slot i Castles. Og så kom kelterne og så var der gang i den. Tre dages ventetid, og så forfra. Se, det var tider!

  Alt godt!

  Kasper

  1. Faldet på hvad? Sidste link er til forsiden på concept-i.dk, og det er autogenereret. Og den ruller da af og til lidt rundt i top 3?

   Og ja – du har helt ret: Det var 8086, det hed.

 11. Martin Hegelund

  Jeg købte også en Macbook Pro med ekstra 24” skærm i lørdags og er vildt begejstret. Alt kører gnidningsfrit og den tid, jeg har brugt på at vænne mig til at bruge den, har været minimal. Dog valgte jeg også at installere Windows, så jeg ikke skal ud og investere i endnu en Adobe Master Collection-pakke, og jeg har nogle lidt mere specialiserede programmer, som kræver det.

  Der er bare noget over Apples produkter. Kvaliteten er i top og der er virkelig arbejdet med detaljerne. Og at computeren har halvanden gang så lang batterilevetid, når jeg kører OS X i stedet for Windows siger ikke så lidt om styresystemernes ressourceforbrug!

  Købet fortryder jeg ikke et sekund – så jeg kan absolut godt forstå din begejstring.

 12. Jammen tillykke med din iPhone også! Rart at Danmarks ældste nulevende Homo Conexus kan flyttes i hans tro :p

 13. Tillykke med skiftet. Du bliver mere glad for hver dag der går med Mac 😉

  Med hensyn til genvejstaster, så er det ergonisk korrekt at mappe Ctrl-tasten til Caps-Lock tasten (hvorfor skal den ellers optage så meget plads) – og da det er Mac er det bare noget man gør i System Preferences

  Tim

  1. Hej Tim

   Jeps – men vi bruger vores hundedyre Logitech deNovo Edge tastaturer med danske bogstaver, og det fungerer også bare helt perfekt. Vi skal bare lige huske, at @ fås med et tryk på Alt + ‘.

 14. Martin: Det er sjovt du siger det med batteritiden i windows/mac os x… Jeg har også hørt præcis de samme erfaringer og det er enda med windows 7. Men det siger virkelig bare noget om kvaliteten af deres produkter 🙂

 15. Stort tillykke. Det er jo næsten som at blive født på ny 🙂

  Da jeg skiftede for et års tid siden, var jeg helt sikker på at jeg sammen med Mac OS X skulle have Windows installeret. Det er dog aldrig blevet gjort, og det er bestemt ikke savnet!

 16. Horst Paysen

  Hej Thomas!
  Fedt du deler dine oplevelser med det. Jeg fik en iPhonen for et år siden, og er blevet så vild med den at jeg har overvejet en MacBook Pro lige siden. Tror sq du lige har afhjulpet den sidste tvivl 😉

 17. Per Kristensen

  Hej Thomas
  Til lykke og velkommen i klubben…siger jeg som mac-bruger siden 1991 – og har aldrig turdet andet 😉 Du kommer IKKE til at fortryde – kommer til at smile, nyde og spare TID. Hilsen fra mig – tidligere deltagere i et af dine forrygende SEO kurser.

 18. Thomas: Kan du give nogle eksempler på nogle arbejdsgange som er meget bedre skruet sammen på Mac?

  So Ein Ding viste et eksempel hvor man kunne tage et screenshot af et udsnit af en webside udelukkende med en taste-kombination og så lå billedet på skrivebordet. I windows kræver det jo altid at man lige åbner et program og gemmer screenshottet selv. Men det kan gøres smartere, siger Apple 🙂

  1. Hej Jacob

   Tja – alt! Alting er bare nemmere, kræver færre operationer osv. Prøv at besøge Apples hjemmeside og se nogle af deres videoer – de viser ret tydeligt forskellene.

 19. Jacob – Noget som Expose er bare uundværligt, når man først har vænnet sig til det. Det giver dig mulighed for at opsætte forskellige egenskaber, når man trækker musen ud i det ene hjørne.

  Jeg har også svært ved at undvære CMD+W eller M

  Og netop den feature med at tage et screenshot af en bestemt del af skærmen, er svær at undvære. Der er dog kommet et program med i Windows 7, der giver dig disse muligheder, men det er jo bare standard på Mac 😀

 20. Michael: Ja, men som du siger, så selv om du har windows 7, skal du stadig åbne et program… Og Apple har bevist at det kan gøres uden at åbner programmer 🙂

 21. @Jakob – Lige præcis, det skal virke out-of-the-box 😀

  For hver dag der går bliver jeg i hvertfald mere og mere hooked på at gå helt væk fra en almindelig PC.

 22. Et kæmpe tillykke.

  Det der er SÅ FEDT ved Mac er at det BARE spiller, fra Dag 1.

  Jeg har selv rodet med PC’ere fra den gang jeg blev færdig med C64. Og man er jo nærmest blebvet opfostret med at PCere det er noget man skal rode meget med og drivere og indstillinger inde i undermenuer osv. osv.

  Det der imponerer mig i den grad er f.eks. sådan noget som trådløst netværk. Prøv at skifte fra et trådløst netværk til et andet i en PC det tager jo nogen gange flere minutter. På en iMac som min tager det 5 sek. Sådan!

  Jeg kører min gamle maskine (en WinXP installation) i en Virtuel maskine under Parallels 5.0. Jeg konverterede den fysiske maskine til virtuel ved hjælp af VMWare’s gratis P2V utility, så jeg kan stadig køre mit Mamut økonomi program problemfrit.

  Imac’s store kraftfulde maskiner med kæmpeskærme, der kan stå på et skrivebord uden at larme, og så ser de endda fantastiske ud. Det kan ingen PC.

 23. Det kunne være at Apple skulle arbejde på at få en aftale i hus med diverse softwarehuse vedr. portering/flytning af licenser. Så kunne det være flere firmaer ville være interesseret i at skifte over. En typisk grafisk virksomhed som lige har investeret i en masse office pakker, adobe’s grafiske programmer og diverse andet software, skal jo typisk af med en formue for at kunne skifte.

  Hvis man så kunne få lov at skifte gratis eller mod et mindre beløb som en slags “opgradering” over til Mac/OsX, så kunne det da være lækkert 🙂

  Jeg har selv en Mac Powerbook derhjemme som jeg er ganske glad for – til alt andet end programmering. Der er jeg desværre nød til at skifte ind i windows, da der ikke findes godt nok udvalg af programmerings software til OsX – endnu. Men det kan jo være det kommer, så en masser af programmørerne (uanset hvad de programmerer i), skifter over.

  Selv programmører kan blive træt af at rode med windows eller linux 😀

 24. Hvis man kører med Parallels i Coherence mode, så kan man køre sine windows applikationer i Mac vinduer så man bogstaveligt talt har hele Mac oplevelsen med sine PC programmer. Og Parallels skulle være det hurtigste mest “gnidningsløse” virtualitetsoftware man kan få til Mac.
  Se denne lille video:

 25. Velkommen i klubben 🙂 Once you go Mac, you don’t go back!

  Forstår dog ikke helt hvorfor du kører Photoshop i Windows, når det sagtens kan køre i Mac. Det kan godt være du har svaret på det før her i kommentarsektionen, men svaret er i så fald gået min næse forbi.

  Go’ påske..

  1. Hej Ulrik
   Jo – det er fordi jeg har en Photoshop til Windows, og da jeg ikke bruger det så ofte, kan jeg fint leve med at afvikle det virtuelt på Windows remfor at skulle købe en licens til Mac.

   @Martin: Ja – den skulle også være god. Jeg er nu forrygende godt tilfreds med WM Ware løsningen, hvor jeg faktisk dårligt opdager, at jeg afvikler under Windows. Og det er så heller ikke så tit, jeg gør det.

 26. Brian Mikkelsen

  Hej Thomas

  Indlæg fra min macbook pro som jeg forguder.

  Jeg har, som dig, først fået mac sent i livet :), og har tidligere forsvoret at det skulle ske. Men jeg må indrømme at når først mac’en er landet så kommer man aldrig tilbage.

  Tillykke med nyerhvervelsen.

 27. Thor Kristjan Kidmose

  Tillykke med dit nye hardware. Det er dog ikke klart for mig hvad eller hvorfor det er bedre.Men de mange tilkendegivelser på bloggen her giver dog et skær af du har tilsluttet dig en religion.

  Jeg har ikke en MAC PC, men en Windows PC. Jeg synes begge platformer er monopolotiske, dog på hver deres måde, men jeg har ikke nogen specifik indsigelser mod noget af det.

  Jeg har dog aldrig problemer med min Windows computer, hverken hastighed eller virus. Eller med tilslutning af hardware eller behov for geninstallation af OS (det var dog ikke tilfældet mellem 1995 og 2001 – hvor USB tilslutninger og OS ofte krævede genstart/geninstallation).

  Jeg har været PC bruger siden 2.86 var navnet. Jeg savner selvfølgelig ikke Win3.11 eller Win 95 og 98.
  Men Win ME, XP og Vista har virket fint. Jeg er især glad for de mange software bidder fra Google – samt selvfølgelig deres søgemaskine. Google Chrome er også behagelig at bruge.

  Intuition er selvfølgelig et meget brugt ord i marketing, men også et meget diffust begreb. Da det er forskelligt hvad der opfattes intuitivt. F.eks. har mennesker der har basket på en Nokia Mobil hele deres liv, en tendens til, at opfatte menustruktur og software her som noget intuitivt. Min pointe er at noget sådan ikke er “medfødt” med “tilpasset” (kultur, opvækst, dagligdag med mere).

  Jeg vil gerne vide hvad det er der har gjort livet lettere med din nye computer? Andet end den netop er ny og derfor sjov at bruge. Hvad kan den som du har savnet?

  Det er helt retfærdigt hvis glæden udspringer af den er anderledes, pæn, eller meget bedre end din gamle computer. Men jeg søger lidt flere svar? Mens jeg glæder mig til en google computer.

  Hilsener Thor Kristjan Kidmose.

  1. Hej Thor

   Det er mange ting, men lad mig blot nævne nogle få: Hurtigere opstart (20 sekunder fra start til klar til brug), meget hurtigere skift mellem programmer, helt ubeskriveligt nemt at tilslutte anden hardware, meget hurtigere afvikling af programmer. Og intuitivt? Efter at have arbejdet mere end de fleste med PC’ere i så mange år, må jeg vist godt sige, at jeg havde Windows under huden. Og alligevel tog det kun et par dage, før hele opbygningen af Mac og styresystemet virkede så uendeligt meget mere logisk på mig. Så den teori holder ikke.

   Det er bestemt ikke religion for mig – blot en “åbenbaring” i form af, at jeg kan se nu, hvor enkelt, rigtigt og effektivt en computer kan virke.

 28. Michael Thingmand Henriksen

  Det er godt at høre at du tog springet 🙂 Jeg var selv Windows fanatiker, men ligesom jer blev jeg så træt af at bruge spildt arbejdstid på at rode med indstillinger, geninstallering og ting der “bare ikke virkede” – og jeg kun fortrudt at jeg ikke gjorde det før 🙂

  Bruger du nu Entourage og i så fald, hvordan har du det med den vs. Outlook? Som jeg skrev på Amino droppede jeg også Officepakken til fordel for iWork for et halvt års tid siden, men jeg havde også “rystet” Outlook af mig inden da. Under alle omstændigheder er iWork en god investering, evt. sideløbende med Office. Den latterlige lave pris er sparet hjem i arbejdstid første gang man skal lave en dokument med lidt gejl og billeder eller en keynote der sparker r..! Ligesom alt andet på Mac virker det bare og er nemt og lækkert. Men du kan jo starte med at få iWork på din kommende iPad ;o)

  1. Hej Michael
   Vi har det bedre og bedre med Entourage (vi har den nyeste version med extended web servces, så vi har FULD sync med Exchange). Der er nogle funktioner, der er langt bedre end i Outlook, og der er andre, der halter lidt. Men der kommer jo en helt ny Outlook senere i år, så den option holder vi lige åben lidt endnu.

   Vi har både iWork og Office 2008 på maskinerne, så vi klarer os fint. Keynote har jeg lige snuset kort til, og det ser yderst lovende ud! Mit seneste podcast er lavet med Garage Band, og det er da bare helt genialt (programmet altså). Jeg fik ellers et hint fra Martin om, at det er temmelig nørdet, men jeg oplever det som yderst intuitivt og sprængfyldt med muligheder.

 29. Og så syntes jeg da lige at PC fortjener bare et lille bitte YAY!!! efter al den Mac snak. Jeg er faktisk en af dem der har skiftet den anden vej – HVAD!! Ja men jeg er jo også programmør, så jeg skal være lidt mærkelig ik? 🙂

  1. Hej Trine
   Du er jo også et af de mærkelige mennesker 😉 Nu er jeg ikke på den galej, der mener, at en PC bare ikke dur. Jeg kan jo ikke nægte, at jeg har haft mange gode år med PC. Men til mit behov i dag, er en Mac bare mere rigtig.

 30. Jeg hører lige som dig Thomas til de folk der altid har kigget lidt underligt på folk der brugte Mac – De har et pisse smart design men tænkte bare – Det må være derfor de køber den. Jeg købte selv en iPhone for et ½ år siden og må blank erkende, at jeg er helt vild glad for den – Alt fungere og er virkelig logisk.
  Jeg tror heller jeg må få kigget lidt en Mac for at se om det også var noget

 31. Thor Kristjan Kidmose

  @Thomas

  Tak for svaret. 20 sek er i hvert fald hurtigt.

  Det der er “intuitivt” er nu meget forskelligt
  for forskellige mennesker. Det afhænger af
  hvordan de opfatter verden, deres alder,
  deres fysiske evner, hvilken kultur de opvoksede
  i. Det var såmænd min pointe (som jeg beskrev med
  et “nokia” eksempel).

  Bedste hilsener Thor.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

36 98 71 40 (dansk takst)

Vi har åbent mandag til fredag fra 14:00 til 23:00 dansk tid på telefonen.

Du kan skrive en e-mail, når det passer dig - vi svarer lynhurtigt!

Overvej vores nyhedsbrev - vi skriver ikke så tit men til gengæld relevant!

SEO-LEX 23 -  Bogen om SEO

Vil du lære SEO - så køb min bog, fyldt med alle mine erfaringer fra 24 år i branchen. Så god, at den aldrig har været gratis - og så god, at den stadig er den bedste efter hver årlig opdatering.

 • 483 sider SEO e-bog  – 120 minutters videoer
 • Kendt som "Biblen om SEO"
 • Nyeste udgave: 13. december 2022

 

Concept Interest er i dag en del af TCON Services, LLC med hjemsted i Florida, USA

Scroll to Top